Skip to main content

Ψηφιοποιούνται οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ – Στόχος οι ΄λιγότερες επισκέψεις στα ΑΤ

Ο οδικός χάρτης του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΛΑΣ που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα - Προ διετίας ξεκίνησε η προσπάθεια.

Σε βασική προτεραιότητα έχει αναγάγει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την ψηφιοποίηση μιας σειράς διαδικασιών, όπως η βεβαίωση γνησίου υπογραφής και η επίδοση δικογράφων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι οι χιλιάδες αστυνομικοί που σήμερα εκτελούν υπηρεσίες γραφείου να διατεθούν για τις ανάγκες αστυνόμευσης. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μία διετία, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αστυνομίας έμεινε πίσω. Ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, στον σύντομο χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου, έχει καταστήσει σαφές ότι η απελευθέρωση της Αστυνομίας από τα λεγόμενα πάρεργα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής του. Την Τετάρτη είχε συνάντηση για το θέμα με τον συναρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ αναφορές στα σχέδια ψηφιοποίησης της ΕΛΑΣ έχει κάνει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του. «Προετοιμάζουμε εκτεταμένη ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών υπηρεσιών που προσφέρει η Αστυνομία. Σε τρεις περίπου εβδομάδες θα δώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών», είπε σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του και συμπλήρωσε ότι «οι αστυνομικοί θα σηκωθούν από το γραφείο για να πάνε στις γειτονιές».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης που επικαλείται η Καθημερινή, η προσπάθεια ξεκίνησε προ διετίας με πρωτοβουλία του αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη, πριν διακοπεί εξαιτίας του κορωνοϊού και των αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σχέδιο εμβολιασμών. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν και παραμένει να σταματήσει η διαδικασία επίδοσης από αστυνομικούς δικογράφων σε πολίτες. Υπολογίζεται ότι, σε ημερήσια βάση, 1.000 ένστολοι δεν ασκούν αστυνομικά καθήκοντα αλλά αναζητούν πολίτες προκειμένου να τους παραδώσουν κλήσεις για να καταθέσουν σε δικαστήρια είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως μάρτυρες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίδοση των εγγράφων να γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την τελική πρόταση πάντως να αναμένεται το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τηλεδίκες

Ενα ακόμα σχέδιο της ηγεσίας αφορά τις λεγόμενες «τηλεδίκες». Μελετάται, δηλαδή, το ενδεχόμενο κρατούμενοι που έχουν ανοικτές υποθέσεις να καταθέτουν στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεών τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από ειδικά δωμάτια που θα δημιουργηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, θα αποδεσμευθούν από τις αλλεπάλληλες μεταγωγές κρατουμένων.

Στην Αστυνομία μάλιστα λένε, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι «καθημερινά στον δρόμο βρίσκεται άλλη μια φυλακή», αναφερόμενοι στο μεγάλο αριθμό ενστόλων που απασχολούνται με τις μεταγωγές. Παρομοίως εξετάζεται το ενδεχόμενο με αντίστοιχο τρόπο να καταθέτουν και οι αστυνομικοί – μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις, ούτως ώστε να μην απουσιάζουν από την υπηρεσία τους. Προωθείται ακόμα η ηλεκτρονική αφαίρεση πινακίδων από την Τροχαία σε παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως επίσης και η εξ αποστάσεως αντικατάσταση ταυτοτήτων που έχουν λήξει (όχι όμως και η έκδοση νέων). Στα παραπάνω προστίθεται η μέσω Ιντερνετ ή ΚΕΠ, και όχι αστυνομικού τμήματος, βεβαίωση του γνησίου υπογραφής που, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου.

Ο «οδικός χάρτης» του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΛΑΣ θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και, όπως λένε οι επιτελείς με μια δόση υπερβολής, «φιλοδοξία μας είναι ο πολίτης να μη χρειάζεται να επισκεφθεί τα αστυνομικά τμήματα για διοικητικού χαρακτήρα ενέργειες».

Πηγή: Καθημερινή