Skip to main content

Ψήφιση επί της αρχής του ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης

Με τη ΝΔ να ψηφίζει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και τα υπόλοιπα κόμματα να τάσσονται κατά, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια επ
Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και να θέτει προ των ευθυνών τους όσους μιλούν και στηλιτεύουν τις ρυθμίσεις μιλώντας για «λειψή προστασία των πολιτών» και κατηγορούν το Δημόσιο για αδράνεια, τη ΝΔ να ψηφίζει υπέρ της αρχής του νομοθετήματος και τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ) να τάσσονται κατά, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια επί της αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ο κ. Καστανίδης, απαντώντας ειδικά στο επιχείρημα που αναπτύχθηκε από την Αντιπολίτευση ότι μειώνεται η δικαστική προστασία των πολιτών λόγω των συνοπτικών διαδικασιών που επιφέρει το νομοσχέδιο, είπε πως συνήθως πίσω από το επιχείρημα αυτό κρύβονται επιτήδειες αρνήσεις για να μην κάνουμε δεκτές ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες λύσεις.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ιδιαίτερα στις φορολογικές, δασμολογικές και τελωνειακές διαφορές και τόνισε ότι αντιθέτως σήμερα το Δημόσιο είναι παντελώς απροστάτευτο από το δικονομικό πλαίσιο. Επικαλούμενος το παράδειγμα μιας φορολογικής υπόθεσης, εξήγησε πως ο μεν πολίτης μπορεί να αιτηθεί την αναστολή του προστίμου που του επιβλήθηκε και να μην πληρώσει ούτε το 20% αυτού, ενώ το Δημόσιο και μετά από δέκα χρόνια να μην έχει εισπράξει τίποτα.

«Έτσι οι μεγάλοι φορολογικοί παραβάτες μετά από τόσα χρόνια δεν θα πληρώσουν τίποτα και το Δημόσιο δεν θα εισπράξει» ανέφερε και διερωτήθηκε «τότε γιατί αυτή η δημόσια φλυαρία ότι το δημόσιο δεν εισπράττει τα πρόστιμα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε του εξορθολογισμού του συστήματος των αναστολών, που προβλέπεται λέγοντας πως οι νέες ρυθμίσεις συνιστούν ισοτιμία των όπλων των διαδίκων. Επίσης, ο κ. Καστανίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά με μοναδικό κριτήριο να εξορθολογιστεί η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο.

«Κατά τα άλλα μπορώ να ανακαλύψω στη δημόσια συζήτηση διάφορους δικονομολογούντες και υπερασπιστές των δικαίων των πολιτών τους οποίους, όταν τους θέσεις ενώπιον των ευθυνών τους κατηγορεί ευθέως τον υπουργό για την αδράνεια του Δημοσίου. Είναι οι δύο όψεις που συνυπάρχουν. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο τα εμφανίζουν περί λειψής δικονομικής προστασίας, υπάρχουν κι άλλα συμφέροντα τα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν κι αυτό πράττει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διοικητικής δίκης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει μεν το νομοσχέδιο επί της αρχής, πλην όμως εκφράζει σημαντικές επιφυλάξεις ως προς συγκεκριμένες ρυθμίσεις του που περιορίζουν υπερμέτρως - και ίσως αντισυνταγματικώς - το δικαίωμα δικαστικής προστασίας με το να επιβάλλουν υπέρμετρες προϋποθέσεις πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Ιδίως μάλιστα - είπε ο πρώην υπουργός - για θέματα που αφορούν φορολογικές διαφορές σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος, μίλησε για νομοσχέδιο του οποίου οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στο πνεύμα των γενικότερων αλλαγών στην Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα «η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων γίνεται δυσκολότερη» αφού «περιορίζονται τα δικαιώματα τους στην δευτεροβάθμια κρίση ενώ η διαδικασία γίνεται δυσβάσταχτα ακριβότερη» εφόσον θεσμοθετείται «τεράστια αύξηση των παραβόλων». «Οι παραπάνω αλλαγές» - επισήμανε - θα οδηγήσουν σε «ταξική διήθηση των υποθέσεων».

Από τον ΛΑΟΣ, ο ειδικός αγορητής Θ. Πλεύρης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν με βασικό σκεπτικό ότι παραβιάζεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, ενώ η Δικαιοσύνη γίνεται πιο ακριβή για τους φτωχούς πολίτες και επισήμαναν ότι σε αυτή την περίοδο που συζητείται η αναγκαιότητα της ανάπτυξης θα έπρεπε κριτήριο να είναι η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, κάτι που δεν υπηρετείται από την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η ειδική αγορήτρια Ηρώ Διώτη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Δρίτσας είπε πως μεν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζεται μόνο ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης όχι στην διαχρονικότητα, στην ανάγκη απλοποίησης της νομοθεσίας, της διαφάνειας, της αναγκαιότητας προσωπικού νέων τεχνολογιών κλπ, ενώ ανέφεραν επίσης ότι μειώνονται τα όπλα του πολίτη για την προστασία του.