Skip to main content

Ψήφισμα - καταδίκη από το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για την Αγία Σοφία

Ψήφισμα - διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία σε ισλαμικό τέμενος

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζειτην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το ψήφισμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου.

Διαβάστε: Απόρθητο σύμβολο η Αγία Σοφία, βέβηλη πράξη από Εντογάν

Αναλυτικά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης:

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε λατρευτικό χώρο – ισλαμικό τέμενος συνιστά προσβολή ενός οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η υπεράσπιση του περίλαμπρου αυτού μνημείου και των αξιών που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη είναι πρώτα απ' όλα δικό μας χρέος τόσο ως κληρονόμων της βυζαντινής παράδοσης όσο όμως και ως πολιτών του κόσμου.

Ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης με ιστορία παράλληλη και διασυνδεμένη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης, που συντίθεται από σειρά ιστορικών τραγωδιών του ελληνισμού, υποδοχέας προσφύγων και φιλόξενος τόπος δημιουργίας πολλών λαών διατρανώνει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή που επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και να το καθυποτάξει σε αναθεωρητικές ιστορικές και γεωπολιτικές προσεγγίσεις.

Η Αγία Σοφία σύμβολο συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης λαών και θρησκειών, εξάλλου, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν βρίσκει απέναντί της όλον τον πολιτισμένο κόσμο και αποκαλύπτει την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου. Ως μέσο πίεσης δε προτείνουμε και ζητούμε την πιθανή επιβολή κυρώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό :

- Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιδρούν σε κάθε σημείο του κόσμου
- Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση διεθνοποίησης του ζητήματος, με την ενεργοποίηση του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών
- Καλούμε με τη σειρά μας σε εθνική ομοψυχία πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου
- Διατρανώνουμε ότι η τήρηση όλων των ανωτέρω ενισχύει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών.