Skip to main content

Ψήφισμα για την ενίσχυση φρουρών στις φυλακές Νιγρίτας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας ζητά άμεσα η δύναμη του καταστήματος Κράτησης να επανέλθει σε αυτή των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

Την έκδοση ψηφίσματος για άμεση ενίσχυση προσωπικού στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας ενέκρινε ομόφωνα έπειτα από πρόταση του δημάρχου, Αθανάσιου Μασλαρινού το δημοτικό συμβούλιο Βισαλτίας κατά την τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020.

Όπως αναφέρεται, παρά το γεγγονός ότι το κατάστημα φιλοξενεί πάνω από 750 κρατούμενους, οι φρουροί είναι λίγοι σε αριθμό με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργείται πρόβλημα με τις άδειες αλλά οι αστυνομικοί να εργάζονται με υπερωρίες, γεγονός που όπως σημειώνεται φέρνει χαμηλές αντοχές και μειωμένη ασφάλεια.

Ακολουθεί το Ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας Ν. Σερρών ζητά άμεσα η δύναμη του καταστήματος Κράτησης να επανέλθει σε αυτή των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, στην εξωτερική και εσωτερική φρουρά, με τη νέα προκήρυξη που αναμένουμε να ανακοινωθεί και ζητούμε η εντοπιότητα (Δημότης Βισαλτίας) να αποτελεί βασική προϋπόθεση μοριοδότησης των υποψηφίων.

Στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας που αυτή την στιγμή φιλοξενεί περισσότερους από 750 κρατούμενους, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εσωτερικής και εξωτερικής φρουράς είναι πιο έντονο από ποτέ. Μετά τις μεταθέσεις, μετακινήσεις προσωπικού και την αποχώρηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 64 φρουροί (εσωτερικής και εξωτερικής φρουράς) με οργανική θέση, δηλαδή τα 2/3 της αρχικής δύναμης και 5 υποχρεωτικά αποσπασμένοι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι προφανές ότι με το υπάρχον προσωπικό του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας δεν μπορεί να γίνει κανένας σοβαρός προγραμματισμός αδειών και κυρίως αυτός να εφαρμοστεί. Επομένως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις άδειες του καλοκαιριού και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις άδειες του υπόλοιπου έτους και με τις ημερήσιες αναπαύσεις.

Το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού καλύπτεται από την υπερωριακή εργασία των εργαζομένων, όμως οι αντοχές και τα όρια εξαντλούνται, η ασφάλεια μειώνεται πραγματικά και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Πέραν τούτου βασικό αίτημά μας είναι και η δημιουργία τμήματος μεταγωγών το οποίο θα αποδεσμεύσει αστυνομικούς υπαλλήλους του Α.Τ. Νιγρίτας από επιπλέον φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να επιδοθούν στο κύριο καθήκον τους, που είναι η αστυνόμευση της περιοχής».

Το παραπάνω ψήφισμα θα σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στους Βουλευτές του Νομού Σερρών.