Skip to main content

Ψήφισμα κατά της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ζητούν οι Εντάξει

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σωκράτης Δημητριάδης, τόνισε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό πάνω στο θέμα»

Πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της από την Βουλή, κατέθεσε η παράταξη των «Εντάξει».

Όπως ανέφερε, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σωκράτης Δημητριάδης, «ο δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό πάνω στο θέμα».

Σύμφωνα με τους «Εντάξει», το ψήφισμα πρέπει να αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση είναι εθνικά επιζήμια και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος» και πως «οι δημοτικοί σύμβουλοι της πρωτεύουσας της Μακεδονίας θεωρούμε ότι η εκχώρηση ονόματος, γλώσσας και ταυτότητας στους γείτονές μας θα αποβεί μοιραία για τα εθνικά μας συμφέροντα. Γι’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά να μην κυρωθεί η συμφωνία αυτή από την Ελληνική Βουλή».

Τη Συμφωνία των Πρεσπών υπεραμύνθηκε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική. Όπως ανέφερε, με τη Συμφωνία προωθείται η σταθερότητα και η ειρήνη, ενώ η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Μητρόπολη. «Μία χώρα που είχε αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» θα λέγεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία». Με τη Συμφωνία διαφυλάττουμε την ιστορική μας κληρονομιά», υπογράμμισε.

Αρνητική για τους λαούς και της Ελλάδας και της πΓΔΜ χαρακτήρισε τη Συμφωνία ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Όπως ανέφερε, η λογική της Συμφωνίας είναι η αποτροπή της ρωσικής επιρροής και των σχεδιασμών. «Εμπλέκει Ελλάδα και πΓΔΜ στους σχεδιασμούς των ανταγωνιστικών αυτών δυνάμεων», τόνισε.

«Μυστικές υπηρεσίες, πρεσβείες, τυχοδιώκτες βουλευτές και ένα καθεστώς σε αποδόμηση, συναλλάσσονται για να εξασφαλίσουν την έγκριση του κειμένου των Πρεσπών και λίγες στιγμές επιπλέον στην εξουσία», σχολίασε από την πλευρά του ο Κωνσταντής Σεβρής από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη».