Skip to main content

Ψήφισμα της παράταξης Νοτοπούλου για την Αγιά Σοφιά

Η παράταξη καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία «θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου»

Ψήφισμα-ανακοίνωση για την τουρκική απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά εξέδωσε η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί, με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου, καλώντας το ΔΣ του δήμου Θεσσαλονίκης να πράξει αναλόγως.

Μεταξύ άλλων, η παράταξη καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία «θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου», σημειώνει.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Με έκπληξη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που ανατρέπει εκείνην του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα του 1934 είχε ορίσει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί ως μουσείο.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα το οποίο, εκτός από σύμβολο της Ορθοδοξίας, συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιτραπεί στην τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης και των γαιοπολιτικών της επιδιώξεων, να υλοποιήσει μια απόφαση η οποία προσβάλλει την Ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα».