Skip to main content

Μπουτάρης: Σε παγκόσμιο επίπεδο οι Γενοκτονίες Ποντίων και Μικρασιατών

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου επισημαίνει ότι το έγκλημα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα

Στην έκδοση ψηφίσματος προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης των «Εντάξει» Σταύρου Καλαφάτη.  

Στο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι το έγκλημα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα και ότι η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος πρωτίστως προς τα θύματα αλλά και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα.

Επίσης στο ψήφισμα εκφράζεται η συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στους δίκαιους και αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας..

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε αρχικά τη δυσαρέσκειά του πως δεν έγινε φέτος κοινή εκδήλωση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι για το θέμα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση να θέσει σε παγκόσμιο επίπεδο το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όχι μόνο των Ποντίων αλλά και των Μικρασιατών.  

«Φέτος δεν καταφέρανε να κάνουνε μια κοινή εκδήλωση. Εγώ έκανα μια ανάρτηση για την Γενοκτονία. Όσα ψηφίσματα και να βγάλουμε, δεν θα ιδρώσει το αφτί κανενός. Η κυβέρνηση και η διπλωματική ομάδα της χώρας πρέπει να αναλάβει μια σειρά δράσεων, όπως κάνει η Αρμενία. Να σηκώσει τα μανίκια η κυβέρνηση και να πάει το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Γενοκτονία δεν ήταν μόνο για τους Πόντιους. Ήταν και για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και αυτοί είχανε μεγάλες απώλειες. Θα πρέπει να καλύπτουμε και αυτούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν Γενοκτονία για τους Ποντίους. Αυτούς της Μικράς Ασίας δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Στην επιστολή του ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι είναι «χρέος του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος που να καταδικάζει το ανείπωτο εκείνο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού, να αποδίδει τιμή στους νεκρούς μας και να στηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

«Οφείλουμε να κάνουμε τη μνήμη στο άδικο πρόσκληση ενότητας κι αγώνα. Για να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Ούτε για τον Ελληνισμό, ούτε για κανένα λαό.  Οφείλουμε και εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, να ανταποκριθούμε στο κοινό χρέος, προχωρώντας στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος», υπογραμμίζεται στην επιστολή του κ. Καλαφάτη.

Από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» συμφώνησε με τον δήμαρχο πως πρέπει να είναι ενωμένοι οι Πόντιοι για να διεκδικήσουν. Στην παρέμβασή της τόνισε ότι παρευρέθηκε και η ίδια στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Ήμασταν τόσο πολλοί που τιμήσαμε την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εγώ έψαλα τον Εθνικό Ύμνο τόσο δυνατά γιατί δεν θέλω να επιτρέψω σε κανέναν ότι αυτή η σημαία και αυτή η πατρίδα ανήκει στους φασίστες», σημείωσε.

«Στην εθνική προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας ο κεντρικός δήμος οφείλει να παραδώσει ένα μουσείο Γενοκτονιών και στο οποίο να αναφέρεται μέσα η ποντιακή γενοκτονία», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντής Σεβρής.