Skip to main content

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ν/σ για τις ΑΠΕ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Τίνα Μπιρμπίλη έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα βήματα για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Σημείωσε επίσης εκ νέου ότι μέχρι τέλη Ιουνίου η χώρα μας θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επιδίωξη των στόχων της 20-20-20 (σ.σ. 20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20%) για να γνωρίζουν, όπως είπε, και η πολιτεία και οι επενδυτές τι χρειαζόμαστε ανά έτος για ΑΠΕ.

Παραδέχθηκε δε ότι παραμένουν κάποια προβλήματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ένα νομοσχέδιο δεν είναι δυνατό να λύσει όλα τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά σημασία έχει ότι όλοι συμφωνούν στο στόχο.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών, υπογραμμίζοντας ότι επιταχύνονται οι μικρής κλίμακας ΑΠΕ, δίνοντας ώθηση στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για τον τρόπο τιμολόγησης, παρατήρησε ότι άξονας είναι η διαμόρφωση επενδυτικής ασφάλειας με οικονομικά, ανταγωνιστικά έργα που θα προωθηθούν και θα ενισχυθούν με νέες τεχνολογίες.

Αυτό, όπως ανέφερε, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενώ σημείωσε ότι μια ξεκάθαρη οικονομική βάση δίνει στον επενδυτή σιγουριά.

Για τη διάταξη που αφορά τα θαλάσσια πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο για «πολύ μελάνι που έχει χυθεί» και πρόσθεσε ότι η κατασκευή τους θα επιτρέψει τη διασύνδεση της ηλεκτροδότησης των νησιών.

Από την πλευρά της η ΝΔ μίλησε για θετικό βήμα, με τον εισηγητή της Κώστα Μουσουρούλη να εστιάζει στο κόστος των ΑΠΕ και στην τιμολόγησή τους, τονίζοντας ότι πρέπει οι τιμές να ανταποκρίνονται και στο κόστος κατασκευής και στην οικονομία. Επιπλέον, χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα τόσο την διασύνδεση των νησιών όσο και τις ζώνες προστασίας.

Στη σωστή κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο και ο ΛΑΟΣ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον εισηγητή του κόμματος Αστέριο Ροντούλη και Ηλία Πολατίδη να σημειώνουν τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού του κόστους στα τιμολόγια της ΔΕΗ καθώς θα κληθεί να καταβάλει το υπέρογκο κόστος για τη δημιουργία ΑΠΕ.

Για πολλαπλάσιο κόστος στις τιμές των ΑΠΕ από ότι, όπως είπε, κοστίζει σήμερα η κιλοβατώρα της ΔΕΗ και για κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων μίλησε εισηγητής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη έδωσε έμφαση στη διάταξη για τη γη υψηλής παραγωγικότητας υποστηρίζοντας ότι εξοβελίζει τους μικρούς αγρότες.