Skip to main content

Υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές το ν/σ για τον εκλογικό νόμο

Το νομοσχέδιο για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων έγινε δεκτό επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Νόμος του κράτους, χωρίς όμως πλειοψηφία 200 βουλευτών που θα επέτρεπε να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές, έγινε η πρόταση της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. Υπέρ ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά ψήφισαν 83, παρών δήλωσαν 19.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και παροχή δικαιώματος ψήφου στα 17 έγινε δεκτό επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων.

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του κόμματος (από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιάννη Δημαρά.

Ο κ. Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου. Ετσι «παρών» στο άρθρο 2 για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.