Skip to main content

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το 2019

Μειωμένα τα κονδύλια από την κυβέρνηση προς την Περιφέρεια, αλλά γίνεται προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά και να υπάρξει αναπτυξιακή δυναμική.

Η περιορισμένη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση αναγκάζει και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κάνει «ελιγμούς» για να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό, που θα έχει και μια σχετική αναπτυξιακή διάσταση, πέρα από τη διαχειριστική.

Σήμερα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2019, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν το σύνολο των εσόδων περιορίζονται, ενώ ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, όπως είπε και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι το ΕΣΠΑ (που όμως τα κονδύλιά του δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εξαιρετικά μειωμένων εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά και το τραγικό ποσό των μόλις 3,2 εκ. ευρώ που διατίθεται για τις συντηρήσεις, βελτιώσεις και αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου, όταν το 2011 το αντίστοιχο κονδύλι ήταν 23 εκ. ευρώ και τα επόμενα χρόνια (μέχρι το 2018) ήταν μηδενικό... «Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να υπερβεί τον εαυτό της, να εξοικονομήσει πόρους από αλλού για να γίνουν συντηρήσεις δρόμων», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού

«Απόλυτα ισοσκελισμένο, διαφανή, ρεαλιστικό και με αναπτυξιακή δυναμική, με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο κ. Τζιτζικώστας.

«Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής δυσπραγίας, με μεγάλους περιορισμούς και δυσκολίες, καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αρχή της χρηστής διοίκησης και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Στον προϋπολογισμό λέμε μόνο ό,τι μπορούμε να κάνουμε, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Σε ένα περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού οι Περιφέρειες όμως χρειάζεται να συνεχίσουν όμως την προσπάθεια για δημιουργία ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία κι αυτό κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς έργων, καλύπτοντας όλο το πεδίο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε στα στενά πλαίσια, που ορίζει η σχετική ΚΥΑ περί προϋπολογισμού των ΟΤΑ, αλλά και οι περιορισμοί του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Οι βασικές προϋποθέσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2019, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, είναι:

-Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

-Η υπευθυνότητα.

-Η διαφάνεια.

-Η ειδίκευση των πιστώσεων.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αθηνά Αηδονά, ως βασική εισηγήτρια επισήμανε ότι «η κατάρτιση του προϋπολογισμού, αποτελεί πάντοτε μία δύσκολη άσκηση για τη διοίκηση, η οποία χρειάζεται να εξαντλήσει την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητά της, προκειμένου να καταλήξει σε μία βέλτιστη οικονομική κατανομή. Οι τελικές επιλογές υπόκεινται σε πολλούς νομοθετικούς και αριθμητικούς περιορισμούς. Για μία ακόμη χρονιά, συντάσσοντας τον προϋπολογισμό επιλέξαμε την οδό της υπευθυνότητας, του έντιμου και συνετού προγραμματισμού, που δεν χρησιμοποιεί την λεγόμενη διακοσμητική λογιστική και βασίζεται αποκλειστικά στα πραγματικά στοιχεία εσόδων και εξόδων της Περιφέρειας. Συνοπτικά, το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 διαμορφώνεται σε 162.175.727,94 ευρώ και το σύνολο των εξόδων αυτού σε 284.405.822,21 ευρώ. Το λογιστικό έλλειμμα των 122.230.094,27 ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2018, που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία αυτά ενός πλήρως ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αποδεικνύουν τη χρηστή διοίκηση που επιθυμούμε και αποτελεί βασική αρχή στην οικονομική διαχείριση δημοσίου χρήματος».

Η αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει πλημμέλειες στην κατάρτιση και στην υλοποίησή του και έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αδυναμία συγχρονισμού τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού που αυτό υπαγορεύει.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται αντάρτικο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να υπόκειται τα δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Nίκος Χρυσομάλλης, έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας και για προϋπολογισμό που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Περιφέρειας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στον προϋπολογισμό που, όπως είπε, κινείται σε αντιλαϊκό πλαίσιο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μια εικόνα ασφυκτικά εξαρτημένη από την κεντρική διοίκηση.