Skip to main content

Ψηφοδέλτια ΝΔ Θεσσαλονίκης: Αγώνας για μια θέση στον ήλιο...

Οι υπεράριθμοι υποψήφιοι και η ανανέωση φέρνουν... τσεκούρι στις λίστες. Αγωνιώδεις προσπάθειες στη ΔΕΘ για μια θέση στα ψηφοδέλτια.

Αγώνα δρόμου δίνουν όσοι φιλοδοξούν να είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Α' και Β' Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες και εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 83η ΔΕΘ.

Στις εκδηλώσεις της ΝΔ, με στελέχη της Πειραιώς, που γίνονται σε όλο το νομό, οι επίδοξοι υποψήφιοι δίνουν παντού το παρών, φωτογραφίζονται με στελέχη του κομματικού μηχανισμού και τα... δίνουν όλα για μια θέση στις λίστες.

Λογικό ως ένα σημείο, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ τους υπάρχει μια ειδική κατηγορία υποψήφιων (ήδη;) «κομμένων» από τις λίστες, οι οποίοι δίνουν το δικό τους αγώνα για να είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές. Τα στελέχη αυτά δεν είναι λίγα, είναι προβεβλημένα σε σχέση με νέους πολιτευτές και έχουν διατελέσει κατά καιρούς σε θέσεις ευθύνης για λογαριασμό της ΝΔ...

Δεν είναι κρυφό στη Θεσσαλονίκη ότι οι υπεράριθμοι επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί η ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προκειμένου οι τελικές λίστες να καταρτιστούν με τις λιγότερες δυνατές πικρίες, αλλά και να βγάζουν το άρωμα του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι εύκολο πρόβλημα στη διαχείρισή του. Σήμερα στην πόλη και το νομό, στα «γαλάζια» πηγαδάκια ακούγονται ουκ ολίγα ονόματα, όπως και ιστορίες για «μηνύματα» προς τους «κομμένους», όχι βέβαια από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά από την Πειραιώς...

Υπάρχουν τέτοια στελέχη, που σήμερα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να περισώσουν την υποψηφιότητά τους, τα οποία έχουν λάβει το μήνυμα του κοψίματος από την Πειραιώς. Όμως δεν το βάζουν κάτω. Προσπαθούν να είναι στο ψηφοδέλτιο, παρότι αντιλαμβάνονται πως η ανανέωση δεν είναι απλώς μια εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, αλλά μια δέσμευση που ανέλαβε και προφανώς θα πρέπει να την τηρήσει και με κάποιο τρόπο να τη σηματοδοτήσει στις τελικές λίστες.

«Πέραν των νυν βουλευτών, οι υπόλοιποι αξιολογούνται και δεν είναι κανείς σίγουρος», έλεγε στη Voria.gr στέλεχος της Πειραιώς. Πληροφορίες όμως λένε ότι ούτε οι νυν βουλευτές είναι στο σύνολό τους ανέγγιχτοι. Δεν ισχύει αυτό για τις δυο λίστες της Θεσσαλονίκης, αλλά ισχύει για ορισμένους στα ψηφοδέλτια της Βόρειας Ελλάδας, όπως λένε οι πληροφορίες μας.

Οι δώδεκα άνδρες της Β'

Στο ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης είναι λογικό ότι θα κοπούν αρκετά ονόματα ανδρών επίδοξων υποψηφίων, δεδομένου ότι αισίως η ονοματολογία καταγράφει 12 άτομα (όσα δηλαδή χωράει το ψηφοδέλτιο). Με την ποσόστωση και μόνο αυτός ο αριθμός πρέπει να περιοριστεί στα οχτώ.

Εξαιρώντας τους κ.κ. Καράογλου και Αναστασιάδη (νυν βουλευτές), μένουν έξι θέσεις για άνδρες υποψήφιους, τις οποίες διεκδικούν δέκα στελέχη. Κανείς τους (ή σχεδόν κανείς) δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «κομμένων» προς το παρόν. Πρέπει κάποιος όμως να σκεφτεί ότι αφενός υπάρχουν δυο «μεταγραφές» από άλλα κόμματα (δεν περιλαμβάνεται η κ. Κατερίνα Μάρκου), που αφορούν σε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να μπουν στο ψηφοδέλτιο, αφετέρου υπάρχουν και μέλη του μητρώου στελεχών, κάποιος από τους οποίους επίσης αναμένεται να έχει θέση.

Εμείς απλώς να αναφέρουμε τα 12 ονόματα που έχουν ακουστεί για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης: Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Φάνης Παπάς, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Ευθυμίου, Κώστας Φωτίου, Πάρις Τσογκαρλίδης, Γιώργος Λαζαρίδης (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ), Αριστείδης Φωκάς (πιθανή «μεταγραφή» από την Ένωση Κεντρώων), Κώστας Ανεστίδης και Λάμπρος Καούδης.

«Σφαγή» στην Α'

Στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης τα ονόματα που μπορεί να πέσουν θύματα του εγχειρήματος της ανανέωσης των ψηφοδελτίων, το οποίο είναι κεντρική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ είναι τουλάχιστον τρία. Οι νυν βουλευτές στο σύνολό τους θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ μια σειρά από νέα ονόματα είναι κυριολεκτικά «βαριά» και απειλούν τους πολιτευτές των προηγούμενων εκλογών, καθώς και «παραδοσιακά» ονόματα στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης.

Για παράδειγμα ενδεχόμενη είσοδος της Μαρίας Σπυράκη και του Θοδωρή Ζαγοράκη δε θα είχε την άρνηση, αλλά την επιδοκιμασία της Πειραιώς και θα στερούσε δυο θέσεις. Επίσης, υπάρχουν οι υποψήφιοι από το μητρώο στελεχών, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Διαμαντής Γκολιδάκης, για τους οποίους θα επιχειρηθεί να βρεθεί θέση, όπως άλλωστε και για τους δυο πρυτάνεις (ο ένας νυν ο άλλος πρώην), Περικλή Μήτκα και Αχιλλέα Ζαπράνη. Σε αυτούς προσθέστε την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαμιμίκου και των αυτοδιοικητικών Βασίλη Γάκη και Δημήτρη Κούβελα.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της δυσκολίας της εξίσωσης του τελικού ψηφοδελτίου θα πρέπει να δει τι γίνεται και με τα πολλά γυναικεία ονόματα που φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη λίστα (σχετικό δημοσίευμα της Voria.gr την προηγούμενη εβδομάδα). Είναι προφανές ότι τελικά μπορεί να μείνουν εκτός λίστας περισσότερα των τριών στελεχών, ορισμένα εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει το μήνυμα, άλλα όμως πιθανώς να πέσουν από τα σύννεφα...

Ονόματα «κομμένων» κι από τις δυο λίστες κυκλοφορούν, όμως θα ήταν άκομψο και αντιδεοντολογικό (εφόσον δεν επιβεβαιώνονται) να αναφερθούν στην παρούσα στιγμή.