Skip to main content

Ψωμιάδης: 24ωρη φύλαξη για όλα τα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χαρακτηρίζει ως επικοινωνιακού χαρακτήρα τις δηλώσεις καταδίκης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Ναι μεν αλλά» από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη στην πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων της πόλης, μετά και το τελευταίο περιστατικό βανδαλισμού στο μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου εντός του ΑΠΘ.

Ο κ. Ψωμιάδης σε δήλωση του χαιρετίζει μεν την πρόταση του δημάρχου, ωστόσο όπως λέει «η πρωτοβουλία , αυτή έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια και να μην περιορίζεται ο κύριος δήμαρχος σε επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις καταδίκης. Του υπενθυμίζω πως το μνημείο σε ανάμνηση του εβραϊκού Νεκροταφείου στο πάρκο Αστεροσκοπείου έχει βανδαλιστεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, το Δεκέμβριο του 2014, το Νοέμβριο του 2016 και πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2018. Ανάλογα περιστατικά βαρβαρότητας επαναλαμβάνονται συχνά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρόμοια μέτρα φύλαξης με τη χρήση καμερών πρέπει να ληφθούν για όλα τα μνημεία αυτής της πόλης. «Τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, των πρώην Βασιλέων Κωνσταντίνου και Γεωργίου του Α’, του Ελευθερίου Βενιζέλου, τις προτομές των Ηρώων του 1821, των Αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών πολέμων, των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα βανδαλισμού που γνωρίζουν ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο καιρό.  Τα μνημεία μας είναι ο πολιτισμός μας, κομμάτι της ταυτότητας μας, η παραβατικότητα και η ανομία δεν μπορούν να γίνουν  αποδεκτές. Η διοίκηση του δήμου οφείλει να επαγρυπνεί για την ευπρέπεια και την καθαριότητα όλων των μνημείων της Θεσσαλονίκης. Απέναντι στους κάθε είδους βάνδαλους οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αμείλικτοι».