Skip to main content

Ψωμιάδης: Να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους αγρότες

Την συμπαράστασή του στους αγρότες εξέφρασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, στη συνάντηση που είχε το πρωί με την επιτροπή αγώνα του συντονιστικού οργάνου των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκ
«Να σταματήσει επιτέλους ο αφανισμός των κλάδων, όπως είναι οι μικρομεσαίοι, τα ΚΤΕΛ, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι. Πρέπει να υπάρξει άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων διαχρονικά, από εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι αυτές της σημερινής. Πρέπει να δοθούν άμεσα οι ενιαίες και ευρωπαϊκές ενισχύσεις», δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την επιτροπή του συντονιστικού οργάνου των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, μεεπικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ΘεσσαλονίκηςΧρήστο Τσιχίτα.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο κόστος της αγροτική παραγωγής τονίζοντας ότι είναι τεράστιο, ενώ τα έσοδα ελάχιστα. «Την ώρα που πονάει η Ελλάδα και είναι χωρισμένη στα δύο, εμείς λέμε «όχι» στα μπλόκα. Όμως, λέμε «ναι» στα μπλόκα απέναντι στον διαχρονικό πολιτικό παραλογισμό. «Ναι» στα μπλόκα απέναντι στα ευχολόγια της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, όταν οι αγρότες είναι ενωμένοι και έχουν ξεπεράσει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, θα βρουν συμπαραστάτες όχι μόνο τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Τσιχίτας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επισκέφθηκε τον νομάρχη Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «Ήρθαμε σήμερα στο Νομάρχη για να τον έχουμε συμπαραστάτη μας, δίπλαμας, σ’ αυτή τη διεκδίκηση. Η απόφασή μας για το νομό Θεσσαλονίκηςείναι ότι διεκδικούμε πολιτισμένα. Ήδη τρεις μέρες δεν έχουμε κλείσειτο δρόμο και διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Σήμερα θα κάνουμε στη Χαλκηδόναένα στένεμα του δρόμου, όπου θα μοιράσουμε φυλλάδια με τα αιτήματά μαςκαι τις θέσεις μας. Θα γίνει επίσης κάποιος μικρός αποκλεισμός τηςμισής ή της μιας ώρας στα υπόλοιπα μπλόκα».

Παράλληλα, ο κ. Τσιχίτας αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των διοδίων στο μπλόκο των Μαλγάρων, το οποίο προγραμματίζετε για το προσεχές Σάββατο, «Το προσεχές Σάββατο θα γίνει κατάληψη των διοδίων στο μπλόκο τωνΜαλγάρων, όπου θα μοιράσουμε μαζί με τα αιτήματά μας και ρύζι στουςδιερχόμενους, με τη λογική ότι το ρύζι είναι ένα φθηνό προϊόν για τονπαραγωγό, αλλά πολύ ακριβό για τον καταναλωτή» και έθεσε τα αιτήματα των αγροτών «αυτό που ζητάμε όλοι οι αγρότες είναι να λειτουργήσει η κρατική μηχανήστη λογική του ελέγχου της αγοράς από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, ώστενα είναι κερδισμένος και ο αγρότης και ο καταναλωτής.
Πάντως, η απόφασή μας γενικότερα για το νομό είναι ότι οι αποκλεισμοίθα είναι συμβολικοί. Δεν θα αποκλείσουμε τους συμπολίτες μας από τιςδουλειές τους. Αυτή είναι η στάση μας».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Τσαμασλής και Βασίλης Κανάκας, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Κλήμης Γούναρης, οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τους λόγους των κινητοποιήσεών τους.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαμασλής σημείωσε ότι «Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια, αλλά όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τότε μόνο θα γίνει πραγματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Και για να ακριβολογούμε, λέμε ότι πρέπει να γίνει αυστηρός φυτοϋγειονομικός έλεγχος στα σύνορα, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στην κατανάλωση προϊόντων αμφιβόλου διατροφικής αξίας από τρίτες χώρες. Έτσι θα επιτευχθεί και περιορισμός των εισαγωγών, ενώ αυτομάτως θα δημιουργηθεί καλύτερη δυναμική στο εμπόριο για τα εγχώρια προϊόντα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που, αν εφαρμοστεί άμεσα, μπορεί να δώσει ανάσα στην ελληνική αγροτική παραγωγή».

«Από κει και πέρα, σε ό,τι έχει σχέση με ΟΣΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συντομεύσει τους χρόνους πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα, προφασιζόμενη δικαιολογίες γραφειοκρατικής εμπλοκής στα ζητήματα των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο μπορούν να τακτοποιηθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε να είναι άμεση η αποπληρωμή των χρεωστούμενων ευρωπαϊκών ενισχύσεων», κατέληξε.

Ο κ. Κανάκας έδειξε την συμπαράστασή του, στους αγρότες, τονίζοντας ότι «οι αγρότες της Θεσσαλονίκη είναι εδώ και διεκδικούν για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα που λέμε κάθε χρόνο: Το να ξέρει ο αγρότης τι θα καλλιεργήσει. Το να γνωρίζει ο καλλιεργητής ποιο θα είναι το κόστος της παραγωγής και η εγγυημένη τιμή του προϊόντος, ώστε να ξέρει τι θα σπείρει. Εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε. Ήρθε η ώρα κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους. Δεν μπορεί στις Σέρρες ο Πρωθυπουργός να λέει ότι 500 εκατομμύρια ευρώ είναι ψίχουλα και να δεσμεύεται για ένα δισεκατομμύριο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι σήμερα 40% κάτω. Ήρθε λοιπόν η ώρα να στηρίξει τα προϊόντα που, από τον ανταγωνισμό και την κρίση, έχουν πέσει πολύ χαμηλά οι τιμές τους».