Skip to main content

ΠτΔ: Να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα του επικίνδυνου λαϊκισμού

Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνα κατά του ρατσισμού πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία περίσκεψης και αυτογνωσίας, είπε ο ΠτΔ.

Την ανάγκη εξουδετέρωσης «των μορφωμάτων του επικίνδυνου λαϊκισμού και του ρατσισμού που επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγώνα κατά του ρατσισμού πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία περίσκεψης και αυτογνωσίας για όλους τους Λαούς του Κόσμου, πρωτίστως δε για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «έχουμε κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι ‘πατέρες’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού και ρατσισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Επισημαίνει παράλληλα πως κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αναγκαία όχι μόνο για τους λαούς της Ε.Ε. αλλά και προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο. «Αυτός ο ρόλος ανήκει a fortiori σ’ εμάς, τους Ευρωπαίους, δοθέντος ότι άλλες δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, καίτοι η ιστορική τους προοπτική το επιβάλλει» υπογραμμίζει.