Skip to main content

Πτολεμαΐδα: Παύση εργασιών στην 5η μονάδα της ΔΕΗ ζητούν εργαζόμενοι

«Καθημερινά συνωστίζονται σε πύλες εισόδου και εξόδου του εργοταξίου 1.700 άτομα χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο»,αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚ Κοζάνης

Την παύση των εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης μονάδας της ΔΕΗ εξαιτίας του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, ζητά το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με επιστολή του προέδρου του Τάσου Τσιφλίδη, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Σαγιάννης λέει ότι η εταιρεία έχει εξειδικεύσει όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στην καθημερινή ζωή του εργοταξίου έδω και τρεις εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚ Πτολεμαΐδας, σε ορισμένα σημεία ο χώρος για τους εργαζόμενους είναι περιορισμένος και «καθημερινά συνωστίζονται στις πύλες εισόδου και εξόδου του εργοταξίου 1.700 άτομα χωρίς κανένα προσωπικό προστατευτικό μέτρο, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται στο εστιατόριο και την καντίνα του εργοταξίου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Σαγιάννης ανέφερε ότι καθημερινά συνεδριάζει τετραμελής επιτροπή που έχει συσταθεί εντός του εργοταξίου, που αποτελείται από τον τεχνικό ασφαλείας, τον ίδιο και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, όπου συζητιούνται τα προβλήματα με αφορμή την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και όλες οι υπεργολαβικές εταιρείες για την τήρηση των κανόνων που πρέπει να ισχύουν.

Απέκλεισε, δε, κάθε σκέψη σε ό,τι αφορά την παύση εργασιών στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας λέγοντας ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», και πρόσθεσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ορισμένοι από τους 350 υπαλλήλους των γραφείων του εργοταξίου «προσφέρουν την εργασία τους από το σπίτι, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τους τεχνίτες και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή».

Παραδέχθηκε ότι κατά την ώρα προσέλευσης των 1.700 εργαζομένων στο εργοτάξιο στην πύλη εισόδου όπου γίνεται ο έλεγχος των στοιχείων υπάρχει συνωστισμός, ενώ το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε μικρότερο βαθμό κατά την έξοδο τους από το εργοτάξιο, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι «έχουμε δώσει εντολή να αραιώσουν οι έλεγχοι κατά την ώρα της πρωινής προσέλευσης, ενώ στις καντίνες και το εστιατόριο του εργοταξίου, όπου παρατηρείται συνωστισμός τις ώρες του διαλλείματος, δώσαμε εντολή να μαζευτούν τα τραπέζια και οι καρέκλες».

Ο κ. Σαγιάννης επισήμανε ακόμα ότι οι 1.700 εργαζόμενοι που ανήκουν στην ΤΕΡΝΑ άλλα και σε δεκάδες μικρές εργοληπτικές εταιρείες εργάζονται σε ένα χώρο 800 στρεμμάτων, όπου εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής της μονάδας.