Skip to main content

Πτώση 40% στις επενδύσεις «πράσινης» ενέργειας

Υποχώρησαν κατά 40% οι «πράσινες» επενδύσεις από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε και τις επενδύσεις που αφορούν την «πράσινη ενέργεια», τόσο με κρατικά, όσο και με ιδιωτικά κεφάλαια, σε νέα προγράμματα, καθώς σημείωσαν υποχώρηση της τάξης του 40%, όπως υποδεικνύουν στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), Καντέ Γιουμκέλα, σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για την πράσινη ενέργεια στο Λεόν του Μεξικό, σημείωσε ότι λόγω της κρίσης διαπιστώθηκε πτώση σχεδόν 40% στις ετήσιες «πράσινες» επενδύσεις, το 2009, ενώ εντός του διαστήματος 2004-2008, είχαν υπερτετραπλασιαστεί.

Στην κατεύθυνση της ανάκαμψης των επενδύσεων αυτών, το Μεξικό προτείνει τη δημιουργία «πράσινου» ταμείου, το οποίο θα έχει ως βάση τις εκπομπές ρύπων των χωρών, τον πληθυσμό τους και το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τους, ως μέσον διάθεσης κεφαλαίων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Γιουμκέλα τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει χρηματοδότηση και πως οι φτωχές χώρες γνωρίζουν ότι θα βοηθηθούν στις χρηματοδοτικές στρατηγικές τους, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η προέλευση των κεφαλαίων θα είναι βασικό σημείο τριβής στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.