Skip to main content

Πτώση κατέγραψε το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης

Ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν πιθανή αλλαγή στον στόχο της τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη, ύστερα από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζουν μια πιθανή αλλαγή στον στόχο της τράπεζας για τον πληθωρισμό για επίπεδα «κοντά στο 2%».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και όσα αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, πηγές δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν ατύπως την προσέγγιση της τράπεζας, αναλύοντας μεταξύ άλλων εάν ένας πιο ελαστικός στόχος θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση --επιτρέποντας ενδεχομένως στον πληθωρισμό να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ευρώ υποχώρησε πρόσκαιρα στο χαμηλό ημέρας του 1,1205 δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 0,13%, ύστερα από το δημοσίευμα. Στη συνέχεια ανέκαμψε ενώ στις 14:50 η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,1226 δολάριο.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 5-8 μονάδες βάσης. Η απόδοση των 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο μείον 0,32%, πλησιάζοντας και πάλι τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ στα οποία υποχώρησε νωρίτερα αυτό τον μήνα.