Skip to main content

Πτώση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 15,5%

Η πτώση αντιστοιχεί σε 900 εκ. ευρώ. Πτώση και στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, λόγω μείωσης των εισαγωγών.
Πτώση 15,5% παρουσίασε το τουριστικό συνάλλαγμα για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2009, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο η εικόνα του Εξωτερικού Ισοζυγίου εμφανίζεται βελτιωμένη καθώς το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών μειώθηκε φέτος κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 16, 614 δισ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή αντανακλά κυρίως την μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Αντιθέτως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκαν σημαντικά. Επίσης, μικρή μείωση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 8.539 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 4.938 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,869 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 732 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6.284 δισ. ευρώ ή 25,5%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1.346 δισ. ευρώ ή 17,0%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 2,987 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 30,1%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιορισθούν κατά 1.983 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 15,5%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 3,3%,

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 278 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη σημείωσαν πτώση, αποτέλεσμα των εξελίξεων στις διεθνείς χρηματαγορές. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 886 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των αντίστοιχων πληρωμών.

Το Ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1.256 δισ. ευρώ, έναντι 2.585 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 2.805 δισ. ευρώ.