Skip to main content

Πτώση τζίρου φέρνουν τα πασαλάκια, λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Έντονες διαμαρτυρίες και φόβοι πως το επόμενο διάστημα θα μπουν λουκέτα. Τι αναφέρει στη Voria o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συρρίκνωση τζίρου, έντονες διαμαρτυρίες και φόβοι για ενδεχόμενα λουκέτα το επόμενο διάστημα συνθέτουν το σκηνικό για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε δρόμους που έχουν τοποθετηθεί πασαλάκια. Αν και όλοι κάνουν λόγο για την ανάγκη ευταξίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρείται από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία, εντούτοις η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει διαχωριστικούς οριοδείκτες έχει προκαλέσει τη μήνη πολλών καταστηματαρχών που βλέπουν το μέτρο σαν το κερασάκι στην τούρτα των... προβλημάτων τους.

«Στους δρόμους που έχουν τοποθετηθεί πασαλάκια, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για μείωση του τζίρου τους. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος με αποτέλεσμα όταν προστίθεται ένα ακόμη να δημιουργεί εκνευρισμούς» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης επισημαίνοντας ωστόσο πως η κατάσταση με τα διπλοπαρκαρισμένα στη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει κόκκινο.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Φιλιππίδη, ο δήμος θα έπρεπε να κάνει περαιτέρω παρεμβάσεις στο πλαίσιο των έργων βιώσιμης αστικής κινητικότητας που χρηματοδοτούνται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αντί να τοποθετεί πασαλάκια. «Υπάρχουν τόσες κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια ακόμη και των πιο κεντρικών οδών της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι οι διερχόμενοι να κινδυνεύουν, ακόμη και να πέσουν» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Καταστηματάρχες σε απόγνωση 

«Έχουμε  ζητήσει συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, ωστόσο δεν εισακουστήκαμε, αντιθέτως μας διεμήνυσαν από τον δήμο πως θα συνεχίσουν να τοποθετούν πασαλάκια και σε άλλους δρόμους» σημειώνει η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας».

Μάλιστα, όπως λέει η ίδια, στην Λεωφόρο Στρατού, η πτώση του τζίρου των αρτοποιείων αγγίζει το 25-30% από την ημέρα που τοποθετήθηκαν τα πασαλάκια ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που εκφράζουν την αγωνία τους για ενδεχόμενο λουκέτο το επόμενο διάστημα.

«Η  τοποθέτηση των διαχωριστικών οριοδεικτών έγινε χωρίς καμία μελέτη και χωρίς πρόβλεψη χώρων φορτοεκφόρτωσης. Στη Λεωφόρο Στρατού λειτουργούν βιοτεχνικά αρτοποιεία, των οποίων η τροφοδοσία είναι αδύνατη» σημειώνει η κα. Κουκουμερια. Σύμφωνα με την ίδια «τα σακιά των αλεύρων – βάρους 25-50 κιλών το καθένα-δεν μπορούν να εκφορτωθούν κοντά στα καταστήματα και τα φορτηγά των προμηθευτών δεν δύνανται, λόγω όγκου, να εκμεταλλευτούν τις παράπλευρες οδούς, καθώς δεν χωρούν να εισέλθουν σε αυτές. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στη Γρ. Λαμπράκη όπου υπάρχουν εσοχές φορτοεκφόρτωσης».