Skip to main content

PuPo Dolls: Οι χειροποίητες κούκλες από τη Θεσσαλονίκη που φτιάχνονται με αγάπη

Η Αλεξάνδρα Ανδρέου, αν και άνθρωπος του τουρισμού, βρήκε το δημιουργικό της κάλεσμα στις υφασμάτινες κούκλες της, που θυμίζουν κάτι από τα παλιά

Κάθε χειροποίητη κούκλα της έχει ένα κομμάτι από τον εαυτό της και αποτυπώνει την κοσμοθεωρία της. Άλλωστε, οι PuPo Dolls της Αλεξάνδρας Ανδρέου είναι φτιαγμένες με αγάπη, ηρεμία, με μια αισθητική απλή και με φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ακόμα και το όνομά τους «pupo» έχει από πίσω σκέψη, αφού αντλεί την έμπνευσή του από την εσπεράντο, μια γλώσσα απλή που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Με τον ίδιο τρόπο θέλει οι κούκλες της μέσα από την απλότητά τους να ενώσουν παιδιά και ενήλικες σε ένα διαρκές παιχνίδι.



Η Αλεξάνδρα Ανδρέου φτιάχνει εδώ και λίγο καιρό τις χειροποίητες υφασμάτινες κούκλες PuPo Dolls στη Θεσσαλονίκη με την επιθυμία να δώσει χαρά σε όσους τις πάρουν στα χέρια τους. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση της μάλιστα είναι οι δημιουργίες της να μην αποτελούν ένα ακόμα βιομηχανοποιημένο, αναλώσιμο παιχνίδι, αλλά να συντροφεύουν παιδιά και ενήλικες για πολλά χρόνια, δημιουργώντας και κλείνοντας στη συνέχεια μέσα τους όμορφες μνήμες παιχνιδιού.



Με ψιλόλιγνες φιγούρες, μακριά, πλεγμένα μαλλιά, πρόσωπα ήρεμα και χαριτωμένα, εμπνευσμένα από τα παραμύθια, ρούχα πολύχρωμα, βγαλμένα από άλλες πιο αθώες εποχές, οι PuPo Dolls έχουν στόχο να αναδείξουν την παιδικότητα των κατόχων τους, ακόμα κι αν δεν είναι παιδιά.  

Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους και στο εξωτερικό, έχοντας φτάσει ήδη στη Γαλλία και την Κύπρο. Στα επόμενα πλάνα δε της Αλεξάνδρας Ανδρέου είναι να δημιουργήσει και κούκλες-αγοράκια, ενώ σχεδιάζει και μια γκαρνταρόμπα με έξτρα ρούχα για τις PuPo Dolls.   
 

Από τα ξενοδοχειακά στις κούκλες

Η Αλεξάνδρα Ανδρέου κατάγεται από την Κύπρο, γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Μετά από ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές έφυγε για την Αγγλία, όπου πήρε ένα πτυχίο στο hospitality management. Η γνωριμία της με τον σύζυγό της ήταν αυτή που την έφερε στη Θεσσαλονίκη το 2007. Για περίπου μία δεκαετία εργάστηκε στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Ελλάδα και Κύπρο και όταν ήρθε στη ζωή ο γιος της, αφοσιώθηκε στο μεγάλωμά του. Όλα όμως τα χρόνια, ακόμα και όσο εργαζόταν στα τουριστικά, την χαρακτήριζε μια δημιουργική ανησυχία. Ήθελε να κάνει κάτι δημιουργικό, να φτιάξει κάτι με τα χέρια της. Ξεκίνησε με κοσμήματα, πηγαίνοντας σε ένα εργαστήρι, όμως η δημιουργική της ανάγκη δεν καλύφθηκε. Άρχισε στη συνέχεια να ασχολείται με το πλέξιμο, να πιάνει το βελονάκι και τις κλωστές και όταν ο γιος της ήταν έξι μηνών, αποφάσισε να αγοράσει μια ραπτομηχανή, χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί. Αν και η μητέρα της και η θεία της ήξεραν να ράβουν, εκείνη δεν είχε ποτέ ασχοληθεί. Τέσσερα χρόνια έμεινε στην ντουλάπα η ραπτομηχανή προτού βρει την αποστολή της. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού γεννήθηκε, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου –ήδη είχε φτιάξει αρκουδάκια για τον γιο της με το βελονάκι- και οι PuPo Dolls έκαναν την εμφάνισή τους στον κόσμο. Ακόμα θυμάται η Αλεξάνδρα Ανδρέου την πρώτη της κούκλα, που ήταν μάλλον τρομακτική, όπως λέει. Σταδιακά άρχισε να βελτιώνει την τεχνική της και να φτιάχνει κούκλες για την οικογένεια και τους φίλους της, λαμβάνοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.


Βαμβάκι, μαλλί, λινά υφάσματα έγιναν τα εργαλεία που έδωσαν ζωή στις PuPo Dolls, τις οποίες αποφάσισε τελικά να συστήσει και στον υπόλοιπο κόσμο. Άλλωστε, στην πρώτη καραντίνα διαπίστωσε πως η άνοδος στη χρήση του διαδικτύου θα μπορούσε να είναι για εκείνη ευνοϊκή, χωρίς να απαιτείται να δημιουργήσει το δικό της μαγαζί.

«Οι PuPo Dolls απευθύνονται σε όλους και δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό. Αντλώ δε απίστευτη χαρά όταν κάποιος παίρνει στα χέρια του μια κούκλα μου, αν και την ίδια στιγμή έχω μια μικρή λύπη που την αποχωρίζομαι, αφού είναι κομμάτι μου» λέει στη Voria.gr η Αλεξάνδρα Ανδρέου, που χρειάζεται δύο ημέρες για να φτιάξει κάθε δημιουργία της. Σε κάθε της συσκευασία μάλιστα θα βρει κανείς ένα σημείωμα που θα τον διαβεβαιώνει πως η κούκλα αυτή έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη.