Skip to main content

«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο

Για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρ.Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του φορολογικού νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικ
Για ολιγωρία, αναβολές και παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, όσον αφορά στην παρουσίαση των βασικών αρχών του φορολογικού νομοσχεδίου, σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγω για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, ενώ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπήρξε διάλογος και διαβούλευση, καθώς, όπως είπαν όλοι οι φορείς δεν εκλήθησαν ποτέ στον διάλογο αυτό.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και εκκρεμότητες, αναφορικά με το ποιες κατηγορίες επαγγελματιών πρέπει να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές, αναφορικά με τα τεκμήρια και αναφορικά με τους φόρους ακινήτων.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προτείνει σκληρή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Γενικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο, είπε ο κ. Σταϊκούρας, δημιουργεί αδικίες και επιβάλλει φορολογικά βάρη σε μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, το α΄ δίμηνο του 2010 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 (εξαιρουμένης των εσόδων από την έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις κλπ).

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επεσήμανε ότι διαχρονικά τα φορολογικά βάρη τα αναλαμβάνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η αναλογία αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και με το νέο νομοσχέδιο.

Επεσήμανε, επίσης, ότι προβλέπει νέα διευρυμένη έμμεση φορολογία που πλήττει κατ΄ εξοχήν τα λαϊκά στρώματα.

Ο κ. Πουλατίδης από το ΛΑΟΣ εξέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό του για το πόσο θα διαρκέσει το νομοσχέδιο αυτό που κατατίθεται (αν θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια).

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι ο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και συνεπών φορολογουμένων, ενώ από την άλλη δεν χτυπά τα αδήλωτα εισοδήματα.