Skip to main content

PwC: Πτώση 2 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη για τη βρετανική οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας επιβραδύνθηκε, ενώ η αξία της λίρας υποχώρησε αισθητά, μετά την απόφαση που των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2016.

Στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κινδυνεύει να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά η οικονομία της Βρετανίας από την πέμπτη θέση βάσει μεγέθους που βρίσκεται τώρα. Εν αναμονή του Brexit το 2019, οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ινδίας οδεύουν να την ξεπεράσουν, εκτίμησε η εταιρεία PwC.

Η PwC προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ - ο υπολογισμός της βασίζεται στην υπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Μαρτίου - ενώ αυτός της Γαλλίας θα φθάσει το 1,7% και εκείνος της Ινδίας το 7,6%.

«Το ΗΒ και η Γαλλία συχνά εναλλάσσονταν ως προς το ποια έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά η άτονη ανάπτυξη στο ΗΒ το 2018 και ξανά το 2019 πιθανόν θα ανατρέψει την ισορροπία προς όφελος της Γαλλίας», εξήγησε ο Μάικ Τζέικμαν, οικονομολόγος της PwC.

Η κατάταξη βασίζεται στο μέγεθος των εθνικών οικονομιών αποτιμημένο σε αμερικανικά δολάρια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας επιβραδύνθηκε, ενώ η αξία της λίρας υποχώρησε αισθητά, μετά την απόφαση που πήραν οι πολίτες της με το δημοψήφισμα του 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με τεράστιο πληθυσμό, ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία κα μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική λόγω του χαμηλού αρχικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της», επισήμανε ο Τζέικμαν.

«Είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης βάσει ΑΕΠ τις ερχόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Η PwC αναμένει η Ινδία να ανέβει στην πέμπτη θέση τη νέα χρονιά από την έβδομη και η Γαλλία να παραμείνει στην έκτη.