Skip to main content

Ραχόι: Παράλογη η διακυβέρνηση της Καταλονίας από το εξωτερικό

Ο Ισπανός κεντροδεξιός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου για τις 17 Ιανουαρίου.

O πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θέλει να κυβερνήσει την Καταλονία από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις.

«Είναι παράλογο να προσποιείται ότι είναι πρόεδρος της κυβέρνησης μιας περιφέρειας, ενώ ζει στο εξωτερικό και ακόμη πιο παράλογο να προσποιείται ότι ασκεί αυτά τα καθήκοντα από το εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Ραχόι στους δημοσιογράφους, μια εβδομάδα αφότου τα αυτονομιστικά κόμματα ανανέωσαν την πλειοψηφία τους στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο.

Ο Ισπανός κεντροδεξιός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου για τις 17 Ιανουαρίου. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για να εκλεγεί ο τοπικός πρωθυπουργός της περιφέρειας θα διεξαχθεί μέσα στις 10 επόμενες ημέρες, υπενθύμισε.

Το ψηφοδέλτιο του κ. Πουτζντεμόν αναδείχθηκε δεύτερο σε ψήφους, μετά τους κεντρώους Ciudadanos, ωστόσο είναι αυτό που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Οι οπαδοί του εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξ αποστάσεως για την αρχηγία της περιφερειακής κυβέρνησης.

Το αντίπαλο αυτονομιστικό κόμμα, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), τον καλεί αντίθετα να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου είναι πιθανό να συλληφθεί και να φυλακισθεί, όπως ο επικεφαλής της ERC και καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Αμφότεροι κατηγορούνται για «εξέγερση» και «αποσχιστική δράση», όπως και περίπου 20 άλλοι αυτονομιστές ηγέτες, για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το κοινοβούλιο της οποίας κήρυξε στις 27 Οκτωβρίου την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.