Skip to main content

ΡΑΕ: Καλούν σε αγώνα κατά του ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων

Αντίθετη στην αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων με το νομοσχέδιο Καμμένου η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Καταγγελίες για αδιαφάνεια και ξεπούλημα.

Για αδιαφάνεια, αλλά και για ξεπούλημα των χώρων των πρώην στρατοπέδων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο τα μέλη της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, που έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέδειξε η Voria.gr με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικής Άμυνας» και έχει προκαλέσει ακόμη και την εισαγωγή του προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ειδικά στους κύκλους των Αριστερών, αφού πάγια θέση τις τελευταίες δεκαετίες των στελεχών των κομμάτων της Αριστεράς στην πόλη ήταν η απόδοση των 13 ανενεργών στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους δήμους, προκειμένου να γίνουν μητροπολιτικά πάρκα, χώροι πρασίνου, αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού.

Η λογική αυτή ανατρέπεται από το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση και τα μέλη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας ζήτησαν να αποσυρθεί το κεφάλαιο Γ' του νομοσχεδίου στο σύνολό του, ενώ κατήγγειλαν τη φιλοσοφία του και καλούν σε «αγώνες για την ανατροπή αυτής της λογικής» τα κινήματα υπέρ της απόδοσης των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος και τα στελέχη, Γιάννης Γρηγοριάδης, Παύλος Μαλαχτάρης και Χριστίνα Σουλτανίδου.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «είναι πάγια θέση της Αριστεράς και των κινημάτων από τη δεκαετία του 1990 η απόδοση των στρατοπέδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αξιοποιηθούν ως δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι, κυρίως ως χώροι πρασίνου. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές και πολιτικές real estate, με λογικές ξεπουλήματος. Λειτουργούν με τη λογική 'πουλάμε ό,τι έχουμε' και αυτό που ξεπουλούν είναι η δημόσια περιουσία. Τα στρατόπεδα αποδόθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως δημόσια περιουσία. Δεν μπορεί να... αξιοποιούνται, όπως προβλέπεται μόνο σε όφελος των στρατιωτικών».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η προσπάθεια να ξεπουληθούν τα στρατόπεδα έχει και τις πλάτες τοπικών φορέων, ενώ στα απαράδεκτα του νομοσχεδίου είναι επίσης οι όροι σε περίπτωση που θελήσουν οι δήμοι να τα αξιοποιήσουν. «Πρέπει να καταβάλουν ετήσιο μίσθωμα 5% της αντικειμενικής αξίας των στρατοπέδων και επιχειρηματικό πλάνο. Παράλληλα η υπηρεσία που δημιουργούν, το ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων), υπάγεται απευθείας και μόνο στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας, χωρίς να λογοδοτεί ή να ελέγχεται από κανέναν άλλο. Καταργούν τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις με τις διατάξεις πολεοδομικής ωρίμανσης, όπως και με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είναι προφανής ο στόχος, από τη στιγμή που ο υπουργός κ. Καμμένος είπε ότι βρήκε και... πελάτες ομογενείς από ΗΠΑ, Ισραήλ, Άμπου Ντάμπι, Αίγυπτο και νήσους Φλέβες...».

Όπως τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου, η ακίνητη περιουσία που κατέχει σήμερα μόνο το ΤΕΘΑ (κι όχι και τα τέσσερα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων) είναι 1.477 ακίνητα ή 251.536 στρέμματα σε όλη τη χώρα από τα οποία το ένα τρίτο, δηλαδή 551 ακίνητα έκτασης 88.403 στρ. είναι στη Μακεδονία.

Η ίδια άσκησε δριμεία κριτική στα άρθρα του νομοσχεδίου και επισήμανε ότι η διαδικασία και ο τρόπος αξιοποίησης που προβλέπεται είναι «περίεργος» και δίνεται η δυνατότητα σε όποιον αγοράσει ή μισθώσει για 99 χρόνια αυτά τα ακίνητα να κάνει μέσα ό,τι θέλει.

«Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί γι' ακόμη μια φορά την ακίνητη περιουσία και την καλούμε να αποσύρει ολόκληρο το κεφάλαιο Γ', που θα στερήσει τη μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα για μια άλλη ανάπτυξη. Που θα απαγορεύσει να γίνουν τα στρατόπεδα χώροι πρασίνου ως μια τελευταία ευκαιρία να αποσυμφορηθούν υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη. Θα καλέσουμε τα κινήματα των πολιτών που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια το θέμα της απόδοσης των στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αγώνα για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όλα αυτά γίνονται για να διοχετευτεί χρήμα από τη δήθεν αξιοποίηση σε ένα δημόσιο χρέος, που δε δημιούργησε ο λαός», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, σήμερα στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν 2,7 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο και αν όλα τα στρατόπεδα γίνουν πράσινο θα αντιστοιχούν 5,1 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν το διεθνώς αποδεκτό όριο είναι τουλάχιστον 10 τ.μ. ανά κάτοικο.

«Είναι ζωτική ανάγκη να μη χτιστούν τα στρατόπεδα. Αν γίνει κάτι τέτοιο περιθώριο αναστροφής της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης δεν υπάρχει. Ακόμη και η πρόβλεψη για τους δήμους είναι απαράδεκτη, αφού κι αυτοί για να τους παραχωρηθεί η χρήση των στρατοπέδων θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες. Τα στρατόπεδα έχουν υπερτοπική σημασία και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός φορέας διαδημοτικός με χρηματοδότηση από την Πολιτεία, που θα έχει στην αρμοδιότητά του το σχεδιασμό και τη λειτουργία των στρατοπέδων ως υπερτοπικούς χώρους πρασίνου, άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού, χωρίς δόμηση», σημείωσε.

«Κάποιοι σήμερα είναι στη λογική του ρεαλισμού, όταν πριν ένα χρόνο είχαν άλλη λογική», ήταν το δηκτικό σχόλιο της κ. Χαραλαμπίδου για το νομοσχέδιο που έχει και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τα στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου που δίνουν υπερεξουσίες μόνον στον υπουργό επί του «ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων» γίνονται «μόνο σε δεσποτικά καθεστώτα» και πρόκειται για «υπερεξουσίες που ξεφεύγουν από κάθε όριο Δημοκρατίας».

Παράλληλα, τόνισαν ότι τίθενται ακόμη και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αδιαφάνειας, δεδομένων των προβλέψεων περί... εχεμύθειας των διαδικασίων.

«Θέλουν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και κάνουν νομοσχέδιο για την αξιοποίηση περιουσίας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως την υπολογίζουν, με την υπογραφή ενός υπουργού και μόνο», τόνισε η κ. Σουλτανίδου.