Skip to main content

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τρία ιστορικά χαμηλά

Το spread του 10ετούς έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου του 2010

Νέο ράλι που θυμίζει την επομένη των Ευρωεκλογών καταγράφεται σήμερα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς σημειώνεται ακόμη και... διψήφια βουτιά των αποδόσεων τόσο στους βραχυπρόθεσμους όσο και στους μακροπρόθεσμους τίτλους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδεύει σταθερά προς το 2% και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 2,11%, με πτώση της τάξης του 9% ή 25 μ.β., το οποίο και αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου του 2010, πολύ πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ και περάσει το κατώφλι των μνημονίων.

Ακόμη πιο ισχυρή είναι η βουτιά που σημειώνει η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,17% με πτώση 10,2% και κινείται επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου έχει πλέον υποχωρήσει στο 2,59% το οποίο αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 46% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 68%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με την απόδοση του 10εοτύς να έχει υποχωρήσει από τότε κατά 38% και αυτήν του 5ετούς κατά 47%.