Skip to main content

Ράμα: H ένταξη στην ΕΕ δεν είναι εξετάσεις στις οποίες μπορείς να κλέψεις, όπως η Ελλάδα

Ο Αλβανός πρωθυπορυγός πρόκειται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Σε επικριτικά σχόλια κατά της Ελλάδας προχώρησε σε συνέντευξή του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξενείται στα Τίρανα.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο κ. Ράμα σε συνέντευξή του στο Euractiv κατηγόρησε τη χώρα μας για «εξαπάτηση» των Ευρωπαίων προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ράμα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνόδου, ανέφερε συγκεκριμένα:

“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία που βασίζεται στο άτομο και στην αξία του. Πρέπει να εκπληρώσουμε τα πρότυπα των κριτηρίων. Δεν είναι εξετάσεις για να κλέψουμε. Ακόμη και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να δώσουν μια διέξοδο. Είναι προς το συμφέρον μας να γράψουμε σωστά σε αυτό το διαγώνισμα”, δήλωσε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας “να μην κλέβουμε, όπως έκαναν στο παρελθόν ορισμένες γειτονικές χώρες”. Όταν του ζητήθηκε να αναφέρει ονόματα, ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε: “Η Ελλάδα”.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2022.

Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης, είχε σημειώσει πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αλβανία επεσήμανε ότι η βούληση της ελληνικής πλευράς «είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης».