Skip to main content

Rapid test παντού για τους ανεμβολίαστους εκτός από εκκλησίες, φαρμακεία, αγορές τροφίμων

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας - Ελεύθερη πρόσβαση σε φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων και εκκλησία.

Περισσότερα μέτρα για την προστασία των ανεμβολίαστων ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως τόνισε, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid – test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως της φύσης εργασίας τους.

Για την ίδια ομάδα πολιτών η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιο, μεικτούς χώρους, κομμωτήρια θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid test.

Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους μόνο σε φαρμακεία, super market και άλλα καταστήματα τροφίμων όπως και σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Επίσης, αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Παράλληλα, πρόστιμα στις ομάδες αλλά και ποινή κεκλεισμένων των θυρών θα επιβάλλονται στα αθλητικά σωματεία οι φίλαθλοί τους τον οποίον δεν τηρούν το μέτρο χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια των αγώνων τους.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, «επειδή έχει παρατηρηθεί στους αμιγώς αθλητικούς χώρους ότι δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας, θα υπάρξει ποινή στην ομάδα που θα συνδυάζεται με τη μη παρουσία φίλαθλων σε επόμενα παιχνίδια, έαν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και των άλλων περιορισμών που υπάρχουν στα γήπεδα».

Νέα καμπάνια εμβολιασμού

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, λέγοντας θα γίνει νέα καμπάνια με αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και με τηλεοπτικά σποτ με επιστημονικά στοιχεία.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από τη 2η δόση τους.

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τέλος, έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους: Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, ανέφερε.