Skip to main content

REDI: Startup της Κοζάνης προβλέπει τη συμπεριφορά κτηρίων σε φυσικές καταστροφές

Τρεις ερευνητές, διδάκτορες πολιτικοί μηχανικοί, προεξοφλούν με AI αλγορίθμους την αντοχή κτηρίων και υποδομών μετά από σεισμούς και πλημμύρες

Προβλέπει ποια θα είναι η συμπεριφορά κτηρίων και υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες, αξιοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και δη μηχανικής μάθησης. Βοηθά έτσι τους διαχειριστές τους να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού εντοπίζονται τα αδύναμα σημεία και να παρεμβαίνουν εγκαίρως για την αναβάθμισή τους, προλαβαίνοντας τις βλάβες. Η εταιρεία REDI είναι μια start up από την Κοζάνη την οποία δημιούργησαν το 2020 οι ερευνητές και διδάκτορες πολιτικοί μηχανικοί, Σωτηρία Στεφανίδου και Ηλίας Παρασκευόπουλος, με τη συνδρομή της επίσης ερευνήτριας διδάκτορα πολιτικού μηχανικού, Όλγας Μαρκογιαννάκη. Θέλοντας να συνδέσουν την έρευνα με την αγορά, έβαλαν στόχο να φτιάξουν μια εταιρεία που δεν θα δημιουργεί μόνο μεθοδολογία, το αποτέλεσμα δηλαδή της ερευνητικής δουλειάς, αλλά και εργαλεία για την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο.

Ένα έξυπνο εργαλείο

Έτσι, η REDI, αφού διαμόρφωσε το ερευνητικό της απόθεμα, προχώρησε στην ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει στον χρήστη του να προβλέψει τον βαθμό βλάβης ενός κτηρίου μετά από μια φυσική καταστροφή, κατά κύριο λόγο σεισμό, με βάση ήδη τροφοδοτημένα δεδομένα, χωρίς ο ίδιος να έχει εξειδικευμένη γνώση. Άλλωστε, οι ιδρυτές της εταιρείας έχουν ήδη μελετήσει μια μεγάλη κατηγορία κτηρίων κι έτσι το λογισμικό διατρέχει το κτηριακό του απόθεμα κάθε φορά που ο χρήστης εισάγει τα δεδομένα του δικού του κτηρίου, προεξοφλώντας, με βάση τα χαρακτηριστικά των άλλων, πώς θα συμπεριφερθεί αυτό σε μια συγκεκριμένη φυσική καταστροφή. Το εν λόγω εργαλείο δίνει τη δυνατότητα για τη γρήγορη αποτίμηση πολλών κτηρίων και έχει εφαρμογή και πριν από μια φυσική καταστροφή και μετά. Άλλωστε, στην περίπτωση που έχει συμβεί για παράδειγμα ένας σεισμός, μπορεί να κάνει μια ταχύτατη αξιολόγηση των βλαβών. Ενδεικτικά, μετά από μια σεισμική δραστηριότητα, ένας δήμος μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να έχει άμεσα εικόνα των πιθανών βλαβών στα κτήρια και τις υποδομές της περιοχής του, ώστε να προτεραιοποιήσει τις επισκέψεις των συνεργείων και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα αποτελεσματικότερα.

Το κτηριακό απόθεμα του λογισμικού της REDI καλύπτει κτήρια μετά το 1995, με σύγχρονους αντισεισμικούς κανόνες, ενώ αυτή την περίοδο επεκτείνεται και σε κτήρια που χτίστηκαν χωρίς αντισεισμικούς κανόνες και είναι και τα πλέον ευάλωτα. Για την ώρα το εργαλείο της REDI δοκιμάζεται, με στόχο εντός του 2022 να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά και να απευθυνθεί σε διαχειριστές ακινήτων, αρχές ΟΤΑ και δημόσιους φορείς.

«Ουσιαστικά προσφέρουμε μια δικλείδα ασφαλείας με ένα εργαλείο που έχει εκπαιδευτεί για να προβλέπει την πιθανότητα της βλάβης μετά από μια φυσική καταστροφή, έχοντας κάνει ήδη την υπολογιστική δουλειά» λένε οι δύο συνεργάτιδες στη Voria.

Οι ερευνητικές συνεργασίες και η συμμετοχή στο Dric Defkalion

Η REDI συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα, ενώ είναι και μέλος ενός Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας, του Dric Defkalion, όπου συμμετέχουν φορείς, οργανισμοί επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φυσικών καταστροφών και των περιβαλλοντικών κρίσεων. Η σύμπραξη αυτή έχει ως στόχο την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους με την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών, δράσεων και λύσεων.

Η γνωριμία των τριών μελών της ομάδας της start up, που πέραν της έδρας της στην Κοζάνη έχει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, έγινε μέσω των σπουδών. Μάλιστα, η Όλγα Μαρκογιαννάκη και η Σωτηρία Στεφανίδου γνωρίστηκαν στο πλαίσιο των διδακτορικών τους με αντικείμενο την αντισεισμική συμπεριφορά κατασκευών και γεφυρών στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μοιράστηκαν μια ερευνητική πορεία άνω των 15 ετών. Ο δε άνδρας της ερευνητικής παρέας, Ηλίας Παρασκευόπουλος, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της REDI, έχει εξειδίκευση στη στατική και δυναμική κατασκευών και είναι και προγραμματιστής. Εκτός των άλλων, η Όλγα είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος και η Σωτηρία μέλος δ.σ. του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής. Πέραν της ερευνητικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης software, η REDI προσφέρει και μελετητικές υπηρεσίες με αιχμή την αντισεισμική προστασία και τη στατική ενίσχυση των κατασκευών.