Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Ανησυχούμε για τα μέτρα των δύο τελευταίων μηνών

O επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε αρνητικός στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Αιχμές για τις προεκλογικές παροχές ΣΥΡΙΖΑ

Σε καλύτερη κατάσταση εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ρευστότητας (ESΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, πως είναι σήμερα η ελληνική οικονομία σε σχέση με 4 χρόνια πριν ωστόσο υπάρχει ανησυχία για κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2020. «Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου προωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για το αφορολόγητο όμως, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα «προτεραιοτήτων» της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

Ο επικεφαλής του ESM ενημέρωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα, λέγοντας πως θα είναι καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.