Skip to main content

Έγκριση Eurogroup στην Ελλάδα για ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πλήρης χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το capital.gr.

"Η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους στόχους, με το πλεόνασμα 4% για το 2019”, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αν και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης "η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες”, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: "την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης”

"Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη σήμερα ότι ενόψει της πανδημίας του νέου κορονοϊού χρειάζεται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουν χρήση "όλων των αναγκαίων εργαλείων για να περιορίσουν την κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19”.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι εθνικές αρχές μέχρι τώρα, προσφέρουν σημαντική συνολική δημοσιονομική υποστήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, έχουν αποφασιστεί δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2020 για την στήριξη της οικονομίας, επιπρόσθετα των αυτόματων σταθεροποιητών, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί να δρομολογηθούν μέτρα για την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματες σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπλέον θα δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του ιού αντιμετωπίζονται και δεν βάζουν σε κίνδυνο τα οικονομικα και κοινωνικά μας επιτεύγματα”, αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση τους