Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Να μείνει η Ελλάδα στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα δάνεια του ESM θα οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 12 δισ. από τον προϋπολογισμό, εκτίμησε ο πρόεδρος του ESM

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρηθεί στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στην Ένωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών (DSGV) και αναφερόμενος στον ρόλο του ESM, ο κ. Ρέγκλιγνκ επεσήμανε ότι από το 2011, τα ταμεία διάσωσης έδωσαν δάνεια συνολικού ύψους 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες.

Όπως πρόσθεσε, «οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν: Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν υψηλή ανάπτυξη και ταχέως μειούμενη ανεργία. Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται πάλι άνετα από τις αγορές».

«Η Ελλάδα είναι επίσης στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλιγνκ.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο ESM εξασφαλίζει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης στους δανειολήπτες του. Όπως σημείωσε, τα χαμηλότοκα αυτά δάνεια, που χορηγούνται υπό αυστηρούς όρους, δίνουν στις χώρες δημοσιονομικό χώρο.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ESM θα οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 12 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Αυτό αντιστοιχεί στο 6,7% της ελληνικής οικονομικής παραγωγής. Αυτό είναι κρίσιμο για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Για την Ιταλία, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο απέστειλε, είναι σίγουρα εκτός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Υποθέτω ότι η Κομισιόν, το Ecofin και το Eurogroup θα προσπαθήσουν να πείσουν την ιταλική κυβέρνηση να προβεί σε δημοσιονομικές προσαρμογές. Αν κριθεί απαραίτητο, το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει και άλλα μέτρα», συμπλήρωσε.