Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM έδωσε στην ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, που εξασφάλισαν οι χώρες των μνημονίων

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του για το ρόλο του ESM και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μηχανισμού σταθερότητας. 

Όπως ανέφερε, χωρίς τη δημιουργία των μηχανισμών στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η Ευρώπη «θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική» σε μία τέτοια περίπτωση.

Ο επικεφαλής του ESM έδωσε στην ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, που εξασφάλισαν οι χώρες των μνημονίων, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό ήρθε με αντάλλαγμα πολύ αυστηρούς όρους. Έδωσε δε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία όπως είπε, εξοικονόμησε το 2017 περί τα 12 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ. «Και τέτοιου είδους εξοικονομήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο» σημείωσε.

Ο κ Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το 2011 έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 295 δισ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. «Σήμερα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος αναπτύσσονται δυναμικά και βλέπουν την ανεργία να υποχωρεί αισθητά. Μπορούν δε να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους στις αγορές με ευκολία» παρατήρησε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο- υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Πολλά έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Και η νομισματική ένωση είναι σήμερα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του ESM σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.