Skip to main content

Ρέγκλινγκ σε Δελφούς: Δεν είναι στόχος του ευρώ να αντικαταστήσει το δολάριο

«Το ευρώ θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ», είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Για τον ρόλο και το μέλλον του ευρώ, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια συζήτησαν ο Klaus Regling, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Πήγαμε στο ευρώ λόγω των πολλών κρίσεων που γνωρίσαμε ως Ευρώπη» είπε ο κ. Regling στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Όπως ανέφερε δημιουργήθηκε ένα ισχυρό νόμισμα, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το δολάριο, προσθέτοντας ότι 50 χώρες έχουν συνδεθεί με το κοινό νόμισμα.

Το ευρώ, σημείωσε, θα γίνει πιο ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές με την αύξηση των κοινών εκδόσεων χρέους από την ΕΕ, όπως αυτές για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εκτινάξουν στα 2 τρισ. ευρώ το μέγεθός τους. «Διαβάζω πολλές φορές ότι στόχος του ευρώ είναι να αντικαταστήσει το δολάριο αλλά αυτό δεν ισχύει» συμπλήρωσε ο κ. Regling.

Στην ερώτηση μήπως η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, ως προς τα εργαλεία που προσφέρει, όπως η έκδοση χρέους σε ευρώ ή ενιαία τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε πως «σε θέματα πληρωμών μοιάζουμε πολύ αλλά ως προς τα παραπάνω διαφέρουμε. Μας απασχολούν όμως και εργαζόμαστε γι' αυτά. Αυτά θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς θα την καταστήσουν θελκτική σε επενδυτές».

Πόσο κοντά όμως είναι η ενιαία τραπεζική ένωση; Θα χρειαστούν χρόνια σημείωσε ο κ. Regling αλλά, όπως ανέφερε, η Ε.Ε. έχει «πιάσει» τους δύο από τους τρεις πυλώνες που απαιτούνται, την εποπτική αρχή και το ταμείο για την τραπεζική εκκαθάριση. Συμπλήρωσε λέγοντας πως «ο τρίτος πυλώνας που λείπει είναι οι κοινές εγγυήσεις για καταθέσεις και ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων».

Η διακυβέρνηση Τραμπ μας οδήγησε στην επίσπευση της τραπεζικής ένωσης πρόσθεσε ο κ. Regling ενώ σημείωσε πως ο δρόμος είναι καθαρός και δεν υπάρχει φόβος να «ξεφύγει» γεωπολιτικά το ευρώ και να ευθυγραμμιστεί με την Κίνα και την Ρωσία κατά του δολαρίου καθώς, με όπως συμπλήρωσε, «με τον Μπάιντεν η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά».

Επιπλέον, εξήρε την συνεισφορά την ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης με «όχημα» το ευρώ ενώ αναφέρθηκε στη σημασία, οι οικονομίες να μην είναι εξαρτώμενες από ένα μόνο νόμισμα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρίσεις που μπορούν να ανακύψουν.

«Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι (γκίλντερ)». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» ανέφερε ο κ. Regling.

Κλείνοντας ο κ. Regling υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως, το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν.