Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Τα επιτόκια ανέβηκαν λόγω των εικασιών για τις συντάξεις

Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας, σημείωσε.

Οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα κι αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα. Συνεπώς συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα, σημειώνει μιλώντας στο capital.gr, ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων, και με βάση το πακέτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αξιολογήσεις. Τον Ιούνιο, υπογραμμίζει ο κ. Ρέγκλινγκ, με την ολοκλήρωση της 4ης και τελικής αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από το πρόγραμμα του ESM.

«Αυτήν την εβδομάδα οι θεσμοί είναι στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στo πλαίσιo της ενισχυμένης επιτήρησης. Αυτό είναι το σωστό πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει.

Για την αύξηση κατώτατου μισθού επισήμανε: Ως οικονομολόγος συμβουλεύω γενικά ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται ακολουθώντας την παραγωγικότητα. Το γεγονός ότι οι μισθοί αποσυνδέθηκαν από την αύξηση της παραγωγικότητας, στα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, ήταν ένας σημαντικός λόγος για τα προβλήματα που αντιμετώπισε αργότερα. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας του προγράμματος του ESM, βοήθησαν σημαντικά στη μείωση της υψηλής ανεργίας

Βλέποντας, όπως είπε, τις εκλογές σαν ένα φυσιολογικό και καλοδεχούμενο γεγονός στις δημοκρατίες και όχι σαν πρόβλημα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «προφανώς περιμένουμε από την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της».

Και ο επικεφαλής του EMS πρόσθεσε: Οι αγορές θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία μέσα στη ζώνη του ευρώ. Το συμπέρασμά μου από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ότι συνολικά έδωσε αυτή τη διαβεβαίωση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ότι θα επιμείνει στους στόχους που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.