Skip to main content

Ρεκόρ 10ετίας από ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Νέες επεκτάσεις δικτύου στην Κ. Μακεδονία

Ρεκόρ δεκαετίας στις νέες συνδέσεις στο ο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επενδύσεις 101 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Επενδύσεις στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία προτίθενται να κάνουν τόσο η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας όσο και η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών στο Συνέδριο για την Αγορά Ενέργειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, από το 2018 έως το 2022 θα προστεθούν 369 km δικτύου διανομής τα οποία θα μεταφέρουν μέχρι το 2022 427 εκατομμύρια m³ φυσικού αερίου. Αυτά ανέφερε ο Μιχάλης Στεργιόπουλος, διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της εταιρείας. Όπως σημείωσε, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022, οι συμβάσεις σε νοικοκυριά θα φτάσουν τους 60.000. Ο ίδιος ανέφερε βεβαίως πως το νούμερο αυτό ενδέχεται να μεταβληθεί δεδομένου πως φέτος έχει γίνει ρεκόρ δεκαετίας στις νέες συνδέσεις καθώς αυτές για το πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 10.000. Οι επενδύσεις για την τετραετία θα ξεπεράσουν τα 101 εκατομμύρια.

Αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα φτάσει το φυσικό αέριο, ο κ. Στεργιόπουλος εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο ο Λαγκαδάς θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με CNG. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί επίσης οι εργασίες ώστε να μπορούν  να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και η Μηχανιώνα, η Επανομή, αλλά και το Νέο Ρύσιο.

Από πλευράς της, η ΕΔΑ υπόλοιπης Ελλάδας σχεδιάζει, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, στα ήδη υφιστάμενα 81 km μέσης και 63 km χαμηλής πίεσης στην Κεντρική Μακεδονία να προσθέσει 9 km μέσης και 427 km χαμηλής πίεσης στις πόλης των Σερρών, της Αλεξάνδρειας, του Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Βέροιας. Το ποσό που υπολογίζεται να επενδυθεί στην Κεντρική Μακεδονία σε διάστημα εικοσαετίας ανέρχεται στα 56 εκατομμύρια  ευρώ, πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνδεσης και με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές με το φυσικό αέριο, ο Αντώνης Λιόλιος διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σημείωσε ότι αναμένει στα τέλη Μαΐου τον τεχνικό κανονισμό αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε μέσω του εικονικού αγωγού να τροφοδοτηθούν πλέον και απομακρυσμένες περιοχές με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.



Αναφερόμενος και αυτός στη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει 34 εκατ. ευρώ για να συμβάλλει στην επέκταση του δικτύου ώστε η ΠΚΜ να καταστεί η πρώτη περιφέρεια της οποίας τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την έντονη κινητικότητα της και ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη το έργο διασύνδεσης ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει μέχρι τους Ταγαράδες, την Αγία Παρασκευή αλλά και τη Σουρωτή. Αναφερόμενος στην δημοφιλία του φυσικού αερίου,  εκπρόσωπος του δημάρχου λαγκάδα κυρίου Ιωάννη Καραγιάννη επισήμανε ότι πάνω από 800 αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για τη σύνδεση με φυσικό αέριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιάννης Κυανίδης, γραμματέας της Νομαρχιακή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ τόνισε σπως η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας ώστε να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και να καταστεί ανταγωνιστική.

«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα  έχουν ρόλο να παίξουν στη μετάβαση από το παλιό μοντέλο ενέργειας στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αρκεί η κυβέρνηση να μην καθυστερήσει έργα και να μην πριμοδοτήσει ιδιωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου υπογράμμισαν πάντως τη συνεχή αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου και τα οφέλη που αυτό έχει για την  ενεργειακή η ασφάλεια της χώρας και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος.