Skip to main content

Ρεκόρ εγκλωβισμένων προσφύγων στη Μόρια · Πάνω από 10.000 άνθρωποι

Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο στη Μόρια, τη στιγμή που δεν η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.100 ανθρώπους.

Ρεκόρ εγκλωβισμένων προσφύγων από το Μάρτιο του 2016, οπότε ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν στο προσφυγικό, καταγράφει το κέντρο της Μόριας. Μάλιστα, η δημοτική αρχή κάνει λόγο για πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο στη Μόρια, τη στιγμή που δεν η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.100 ανθρώπους.

Την ιδία ώρα, οι αφίξεις συνεχίζονται. Όπως ανέφερε στην Καθημερινή, ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης την Τρίτη έφυγαν για τον Πειραιά 66 άτομα και χθες έφτασαν 55 νεοεισερχόμενοι.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  Απόστολος Βεϊζης σημειώνει στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι στα ιδία επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2015 με την διαφορά ότι οι προσφυγές τότε έμεναν λίγες ημέρες στο νησί και αναχωρούσαν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, επιστολή με την οποία ζητεί να ληφθούν -άμεσα- μέτρα.

«Την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση (...) Έχοντας, ξεπεράσει πλέον τους 10.000 αιτούντες άσυλο (οι πρόσφυγες), θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των ροών» σημειώνει ο κ. Γαληνός.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι δραματική είπε από την πλευρά της στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κάνοντας πάντως λόγο για 6.000 διαμένοντες. «Όταν μια δομή φιλοξενίας μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα και τώρα έχει 6.000 άτομα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει... Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση, και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλει και η Ευρώπη», πρόσθεσε η κ. Καλογήρου.

Όπως είπε η κ. Καλογήρου συνολικά 17.000 άνθρωποι περιμένουν στα νησιά να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και μονό μερικές δεκάδες εξετάζονται μέσα στην εβδομάδα. Η περιφερειάρχης άφησε αιχμές για τη συνολική δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι είναι ένα σοβαρό θέμα.

Σημειώνεται ότι το ρεπορτάζ του βρετανικού σταθμού BBC για τη Μόρια σύμφωνα με το οποίο «Στο στρατόπεδο επικρατεί θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν» έκανε το γύρο του κόσμου.

«Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές -των 17 ατόμων- ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο» αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του BBC.