Skip to main content

Ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Τοπικά lockdown και έκτακτα μέτρα

Χθες καταγράφηκαν ακόμη 40.870 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών σε διάστημα 24 ωρών από την αρχή της πανδημίας

Δίχως «φρένο» εξελίσσεται η διασπορά του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν ακόμη 40.870 κρούσματα της COVID-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών σε διάστημα 24 ωρών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πλέον, ο μέχρι στιγμής αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα, τα θύματα της πανδημίας αριθμούν σε 127.640. Άλλωστε, οι ΗΠΑ διατηρούν τους υψηλότερους αριθμούν κρουσμάτων και νεκρών σ' όλο τον κόσμο.

Επανέρχονται τα τοπικά μέτρα

Η νέα αύξηση της διασποράς του θανατηφόρου ιού επέρχεται εν μέσω της σταδιακής επαναφοράς των έκτακτων μέτρων περιορισμού σε αρκετές πολιτείες της χώρας, όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις.

Στο Τέξας, ο τοπικός κυβερνήτης αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, ενώ περιόρισε το όριο των πελατών κατά 50%.

Στο καθολικό κλείσιμο των νυκτερινών καταστημάτων προέβη, από την πλευρά της, η πολιτεία της Φλόριντας, η οποία επίσης ταλανίζεται από την έξαρση της πανδημίας.

Αντιδράσεις για τα «λουκέτα»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παραπάνω αποφάσεις έχουν προκαλέσει την οργή των καταστηματαρχών, οι οποίοι κατηγορούν τις τοπικές αρχές ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για το «λουκέτο».

«Ξόδεψα χιλιάδες δολάρια για να κάνω προμήθειες εν όψει του Σαββατοκύριακου. Θα μπορούσα να είχα πληρώσει το νοίκι μου, που οφείλω να δώσω την άλλη εβδομάδα» δήλωσε ο Μαρκ Μαρτίνες, ιδιοκτήτης μπιραρίας στην πόλη Λάμποκ.

«Το να υποδεχόμαστε τους μισούς πελάτες σημαίνει πως δεν θα έχουμε αρκετές εισπράξεις για να πληρώνουμε καν τους μισθούς του προσωπικού μας, πόσο μάλλον τους λογαριασμούς» τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, η Τις Κέλερ, ιδιοκτήτρια μπαρ στην ίδια πόλη.

Μέτρα και στην Αλάσκα

Η πολιτεία της Φλόριντας κατέγραψε την Πέμπτη 8.954 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Καλιφόρνιας απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Μάλιστα, η «βραχνάς» της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι και την απομακρυσμένη Αλάσκα, με τις τοπικές αρχές να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, μετά τα 836 νέα κρούσματα.

Αισιόδοξος ο Τραμπ

Παρά τη δυσμενή τροπή που προσλαμβάνει εκ νέου η πορεία της Covid-19 στη χώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση.

«Έχουμε λίγη δουλίτσα να κάνουμε και θα την κάνουμε. Έχουμε πολύ καλούς αριθμούς όσον αφορά την επιστροφή μας, την επιστροφή του έθνους μας, και νομίζω πάει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ καλή» διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων σε Αλαμπάμα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Άινταχο, Μισισιπή, Μιζούρι, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Ουαϊόμινγκ.

Η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική επαρχία Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 200 διαφορετικές χώρες, με εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πηγή φωτογραφίας: Πρακτορείο Reuters