Skip to main content

Ρεκόρ συμμετοχών στην 25η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Στην Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης συμμετέχουν περισσότεροι από 140 εκθέτες καλύπτοντας έκταση συνολικού εμβαδού 8.000 τμ.
Ρεκόρ συμμετοχών παρά τα προβλήματα της κρίσης καταγράφει η 25η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιείται μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου στα Κοίλα στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης. Στην Έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης και το Επιμελητήριο Κοζάνης συμμετέχουν περισσότεροι από 140 εκθέτες σε μία έκταση συνολικού εμβαδού 8.000 τμ. στεγασμένου και υπαίθριου χώρου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης, κ.Παναγιώτης Αποστολίδης τόνισε ότι η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας έχει αναδειχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό για την οικονομία της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ.Αποστολίδη, η ενίσχυση της Έκθεσης θα πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη όλων  των τοπικών αναπτυξιακών φορέων, καθώς και της κυβέρνησης. «Στόχος, όλων μας θα πρέπει να είναι η ανταπόκριση  της διοργάνωσης στα σύγχρονα δεδομένα των περιφερειακών εκθέσεων της Ευρώπης, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο από εκθέτες και επισκέπτες», σημείωσε ο κ.Αποστολίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες οι διοργανωτές της Έκθεσης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του θεσμού, ο οποίος «συμβάλλει τα μέγιστα στην ανταγωνιστική ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τόπου, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και των οικονομικών δεικτών της περιοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουν όλοι σχεδόν οι μικρομεσαίοι επαγγελματο- βιοτέχνες και έμποροι».

Ο κ.Αποστολίδης επεσήμανε την ανάγκη για επέκταση του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε να λάβει σάρκα και οστά η συμφωνία με  τις βαλκανικές χώρες για την διοργάνωση της 1ης Βαλκανικής Έκθεσης στην Κοζάνη. Για την αναβάθμιση του θεσμού, ανέφερε ο κ.Αποστολίδης, θεωρείται  απαραίτητη η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της β΄ και γ΄ φάσης του έργου του Εκθεσιακού  Κέντρου.

Η β΄και γ΄φάση περιλαμβάνουν ένα νέο Εκθεσιακό κτίριο 3.000 τμ, ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο, τη δημιουργία business center και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. “Το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης είναι το έργο που οραματίστηκε και κατόρθωσε να αποκτήσει  το Επιμελητήριo Κοζάνης, ώστε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια ολόκληρης της περιοχής. Στην ίδια προσπάθεια θα συμβάλλει και η ολοκλήρωση της Βιομηχανικής Περιοχής Κοζάνης, που σταμάτησε να κατασκευάζεται λόγω διαδικαστικών προβλημάτων με την ΕΤΒΑ,  αλλά και η ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου του νομού Κοζάνης, που δυστυχώς έμεινε στα χαρτιά», ανέφερε ο κ.Αποστολίδης.

Μιλώντας στα εγκαίνια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ.Χρήστος Σάββας επεσήμανε ότι η αύξηση των συμμετοχών στην Έκθεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της επιδότησης προς τους εκθέτες έως και 45%.  «Διαφημίζουμε την Έκθεση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη και ελπίζουμε ότι ο κόσμος με τη μαζική του προσέλευση θα μας αποζημιώσει», εξήγησε ο κ.Σάββας.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο κ.Σάββας ζήτησε από την κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να δώσει έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Νομίζω ότι κοινή είναι η αντίληψη, όλων των κομμάτων, ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή η αλήθεια όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί την επομένη των εκλογών αλλά θα αποτελεί και προμετωπίδα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή», τόνισε ο κ.Σάββας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Σάββας ζήτησε:

-σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, έκτακτες εισφορές με ειδικές απαλλαγές στα πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων

-μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την απασχόληση των εργαζομένων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία

-δραστική μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας στην ίδρυση, την αδειοδότηση και την λειτουργία των επιχειρήσεων

-επιτάχυνση των εισροών των χρημάτων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις για την αναθέρμανση της αγοράς

-ολοκλήρωση της ΒΙΠΕ Κοζάνης

«Θέλουμε την κρατική εγγύηση στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, γιατί τη στιγμή αυτή οι περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία στους πλειστηριασμούς. Ο σημαντικός για την περιοχή μας κλάδος της οικοδομής, που αργοπεθαίνει και παρασύρει μαζί του εκατοντάδες επαγγέλματα πρέπει να στηριχθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η μείωση για παράδειγμα του ΦΠΑ στην οικοδομή και τα οικοδομικά υλικά από το 19% στο 9% θα ήταν ένα θετικό πρώτο μέτρο», διευκρίνισε ο κ.Σάββας.