Skip to main content

RENVIS: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που δίνει… σοφία στα data των επιχειρήσεων

Με το εργαλείο SOFIA βοηθά τις εταιρείες να παίρνουν αποφάσεις, από την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους μέχρι τη μέτρηση της καινοτομίας τους

Στόχος της από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της ήταν να προσθέσει λίγη… σοφία στα δεδομένα των επιχειρήσεων, πολλά εκ των οποίων μένουν αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία τόσο στις ίδιες όσο και στους πελάτες τους. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και το όνομα του βασικού προϊόντος της startup RENVIS, του SOFIA, ενός εργαλείου που βοηθά με τεχνικές μηχανικής μάθησης τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις σε διάφορα πεδία, από τη λειτουργία τους και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους μέχρι τη μέτρηση της καινοτομίας τους.

Η RENVIS, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε το 2017, λειτούργησε όμως ουσιαστικά το 2019, όταν και κατέθεσε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, του Data Pitch Accelerator, τον φάκελο για το πρώτο της προϊόν. Οι ιδρυτές της εταιρείας, Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, με μεταπτυχιακό στην πληροφορική και τη διοίκηση και διδακτορικό στη διαχείριση κινδύνου σε εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και η Σοφία Τσακίρη, νομικός με MBA, συνεργάτες στο ΑΠΘ, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη RENVIS, διαπιστώνοντας ένα κενό στην αξιοποίηση των δεδομένων για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η ιδέα προέκυψε από το διδακτορικό του Κωνσταντίνου, όπου ήταν σαφές ότι τα δεδομένα που συλλέγονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή πηγή για τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων.

Σοφία Τσακίρη

Ο στόχος των δύο συνεργατών ήταν να δημιουργήσουν λύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους –από τις συναλλαγές με τους πελάτες τους και τα αρχεία τους μέχρι το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνουν- για να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για τη λειτουργία τους.

Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου  Πηγή: https://www.voria.gr/article/renvis-i-startup-apo-ti-thessaloniki-pou-dini-sofia-sta-data-ton-epichiriseon

 

Σοφία… δεδομένων από το SOFIA

Το SOFIA, η πρώτη τους απόπειρα να αποκρυσταλλώσουν τις ιδέες τους, είναι ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, που με παράγοντες λήψης απόφασης και βάρη σε αυτούς τους παράγοντες βοηθά στη δημιουργία αξιολογήσεων για μια σειρά ζητημάτων. Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις εκδοχές του προϊόντος: η πρώτη αφορά γενικές αποφάσεις, η δεύτερη αποφάσεις γύρω από το HR (ανθρώπινο δυναμικό), η οποία αναδείχθηκε μέσω του DMS Accelerator, και η τρίτη εστιάζει στην αξιολόγηση της καινοτομίας. Μάλιστα, αυτή η τρίτη εκδοχή διακρίθηκε στον διαγωνισμό ESG Innovation Challenge που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με το Elevate Greece και βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία του proof of concept.

Το SOFIA HR έχει εφαρμογή σε όλες τις εταιρείες που θέλουν, για παράδειγμα, να αξιολογήσουν το προσωπικό τους ή να προσλάβουν και να επιλέξουν από μια δεξαμενή υποψηφίων. Το εν λόγω εργαλείο μετρά σε κάθε παράγοντα πόσο υψηλά βρίσκεται ο εργαζόμενος ή ο υποψήφιος. Το δε SOFIA Innovation Scoring απευθύνεται κυρίως σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα σχεδιάζει να δώσει ένα δάνειο σε καινοτόμες επιχειρήσεις, θέλει να γνωρίζει πώς ορίζεται αυτή η καινοτομία και πώς μπορεί να την μετρήσει και το SOFIA Innovation Scoring είναι το ιδανικό εργαλείο γι’ αυτό. Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, η διαδικασία μέτρησης και βαθμολόγησης της καινοτομίας (Innovation Scoring) αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή αξιολόγησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και λειτουργεί συμπληρωματικά με τα παραδοσιακά τραπεζικά κριτήρια αξιολόγησης πίστωσης και επενδύσεων. Το SOFIA ως τέτοιο εργαλείο έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και λύσεων για τις καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, επεκτείνοντας την πρόσβασή τους σε οικονομικούς και αναπτυξιακούς πόρους.

Το προϊόν της RENVIS έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής από ενδιαφερόμενους σε Βενεζουέλα, Αμερική και Χονγκ Κονγκ μέχρι Δανία, Γερμανία και Ρουμανία. Άλλωστε, η RENVIS, πέραν της ελληνικής αγοράς, οραματίζεται τη δραστηριοποίησή της στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Σήμερα η startup από τη Θεσσαλονίκη απασχολεί 7 άτομα, μεταξύ των οποίων προγραμματιστές, μηχανικούς, νομικούς και επαγγελματίες του μάρκετινγκ, ενώ, πέραν του δικού της προϊόντος, συνεργάζεται με την Amazon Web Services και την Bitrix24, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις υπηρεσίες τους.

«Θέλαμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αναζητήσουν, να ψάξουν το όραμά τους και να το πετύχουν. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα της εταιρείας RENVIS, researching visions» λέει στη Voria ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου.