Skip to main content

Reuters: Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το ΔΝΤ θα απέχει

Οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν με το Ταμείο αυτή την εβδομάδα για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι θεσμοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα για την πρόταση που έχουν καταθέσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης του Καναδά με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G7), τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο.

«Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στη διάσωση.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ΔΝΤ έλαβε μέρος στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρίτο έως ότου η ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.

Πολλές χώρες της ερωζώνης, ειδικά οι υπέρμαχοι της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, θέλουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανάReuter στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και αντ’ αυτού υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα κρατήσει για πολλά χρόνια τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου ελάφρυνση.