Skip to main content

Reuters: Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή Τίμερμανς για την Κομισιόν

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ άλλων Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία εξέφρασαν ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού στη θέση του προέδρου της ΕΕ.

Σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, φέρεται να έχει προκαλέσει η προώθηση της επιλογής του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας - εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος μιλάει έξι διαφορετικές γλώσσες, αποτέλεσε «κοινή επιλογή» της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ανατολικών χωρών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αντιτάχθηκαν στην επιλογή αυτή, επικαλούμενοι τις επανειλημμένες κατηγορίες του Τίμερμανς εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αφορμή το μεταναστευτικό.

«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Πάντως, τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ολλανδού, ο οποίος εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα σηματοδοτήσει μία καθοριστική νίκη των Σοσιαλιστών και των Κεντρώων έναντι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των κρατών μελών της Ε.Ε., τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Όσον αφορά τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο, λόγω της έλλειψης συναίνεσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου, κατ’ αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει για τις θέσεις α) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία προορίζεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ, β) του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία και πάλι φέρεται να «πηγαίνει» στο ΕΛΚ, και γ) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία προωθείται κάποια προσωπικότητα από την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος είναι να κλείσουν - όσο το δυνατόν συντομότερα - όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.  

πηγή naftemporiki.gr