Skip to main content

Reuters: Η επίδραση της συμφωνίας με πΓΔΜ στις συζητήσεις για το χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών, υπογραμμίζει το Reuters.

«Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές τους να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης». Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters αναφερόμενο στη συμφωνία με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό και την θετική επίδραση, που αυτή μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους- σε επίπεδο ψυχολογίας και κλίματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών... Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «The Macedonia effect? Deal may boost Greek debt relief hopes».

Όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr, η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχει "φουσκώσει" από το 2010, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Θυμίζει δε τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες».

Όπως σχολιάζει το Reuters o Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό εφέ. «Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει ποτέ συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.