Skip to main content

Reuters: Η Βόρεια Μακεδονία σε καλό δρόμο για ένταξη στην ΕΕ

Καλά τα πράγματα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το Reuters-Αντιστρόφως ανάλογη η κατάσταση στην Αλβανία

Η Βόρεια Μακεδονία πιθανόν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αργότερα φέτος, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, αλλά για την Αλβανία υπάρχουν αντιρρήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Παρά τη ρητορική της ΕΕ ότι χρειάζεται να γίνουν δεκτά νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να περιοριστεί η κινεζική και ρωσική επιρροή, κάποιες χώρες αντιδρούν, σημειώνει το Reuters. Με τη στήριξη κάποιων χωρών- μελών και της Κομισιόν, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ήλπιζαν ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές συζητήσεις την ερχόμενη Τρίτη στο Λουξεμβούργο, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 20-21 Ιουνίου.

Ομως, καμία από τις δύο χώρες δεν θα πάρει το «πράσινο φως», σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Reuters. Και αυτό παρότι 13 χώρες της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ αλλά και η Κομισιόν έχουν ζητήσει δημόσια να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις.

Γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες η Β. Μακεδονία

Σύμφωνα με το Reuters, για την περίπτωση της Β. Μακεδονίας θα υπάρξει συμφωνία τον Σεπτέμβριο. «Η Βόρεια Μακεδονία έχει καλές πιθανότητες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεδομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, για την Αλβανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Η Αλβανία είναι ακόμη μεγάλο θέμα για κάποιες κυβερνήσεις. Δεν φαίνονται πολύ αισιόδοξα τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέσσερις ακόμη χώρες των δυτικών Βαλκανίων διεκδικούν την ένταξη στην ΕΕ: Βοσνία, Κόσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι στις 11 Ιουνίου πέρασε από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισμα κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ενώ ένα αντίστοιχο ψήφισμα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν πέρασε. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση θέλει «πράσινο φως» για την περίπτωση της Β. Μακεδονίας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για την Αλβανία, την οποία αντιμετωπίζουν ως προβληματική χώρα. Η Μπούντεσταγκ ανέβαλε την όποια απόφαση μέχρι τον Σεπτέμβριο.