Skip to main content

Reuters: Κοντά σε νέο τεστ για ανίχνευση κορωνοϊού Έλληνες ερευνητές

Το τεστ θα είναι μοριακό και φθηνότερο ως εναλλακτική από τα εισαγόμενα κιτ, ενώ θα υπάρχει αδιάκοπη πρόσβαση των αρχών στην προμήθειά του.

Κοντά σε νέο μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού βρίσκονται Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με το Reuters.

Το τεστ θα είναι φθηνότερο ως εναλλακτική από τα εισαγόμενα κιτ, ενώ θα υπάρχει αδιάκοπη πρόσβαση των αρχών στην προμήθειά του.

Επί του παρόντος η Ελλάδα χρησιμοποιεί διαγνωστικά τεστ εισαγόμενα από προμηθευτές του εξωτερικού. Το νέο τεστ, εφόσον κριθεί κατάλληλο, θα εξάγει αποτελέσματα με δείγματα ρινικού επιχρίσματος, αναμεταδίδει δύο ερευνητές, σύμφωνα με το protothema.gr, που εκτιμούν ότι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο «στο προσεχές μέλλον». Οι ερευνητές μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του σχεδίου.

Γενικά, οι μοριακοί έλεγχοι τόσο για την ανίχνευση του κορωνοϊού όσο και για την ύπαρξη αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται διαθέσιμα ευρύτερα. Ωστόσο, δεν θεωρούνται απολύτως ακριβή. Τα τεστ μπορεί να καταλήξουν σε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά ή συγκεχυμένα αποτελέσματα. Παράλληλα, εξετάζουν το πώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πιθανή θεραπεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στις δοκιμές, το τεστ είχε ποσοστό ακριβείας άνω του 90%. Το σχέδιο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ενώ μετέχουν ερευνητικά κέντρα και τουλάχιστον δύο ελληνικά πανεπιστήμια.

Ανακοινώσεις προανήγγειλε πριν λίγες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε αναφέρει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την έρευνα για πρωτόκολλα θεραπείας».