Skip to main content

Reuters: Προειδοποίηση ΕΕ στην Τουρκία και όχι κυρώσεις

Η Κύπρος, σύμφωνα με το Reuters, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας.

Σε απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα η Κύπρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας.

Ειδικότερα, πηγές του Reuters αναφέρουν ότι «Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν».

Όπως υποστηρίζει το Reuters, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Αγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Στην ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.