Skip to main content

Ρεύμα από το 18ο λύκειο μέσω φωτοβολταϊκού για τον ξενώνα γυναικών

Απομένει μόνο η λειτουργία του συστήματος, για την οποία απαιτείται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στο 18ο λύκειο Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς» εγκαταστάθηκε το φωτοβολταϊκό σύστημα που επιτρέπει την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας (virtual net-metering), από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα, ισχύος 10kWp,  η καινοτομία του οποίου εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της δημοτικής δομής «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους», που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Το έργο, μετά από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες 50 σχολείων και δημοτικών κτιρίων, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, καθώς πλέον θα μπορεί να εξοικονομεί ετησίως εκατομμύρια ευρώ τα οποία να κατευθύνει σε δράσεις ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

Απομένει μόνο η λειτουργία του συστήματος, για την οποία απαιτείται η υπογραφή της σχετικής απόφασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γύρω από την εικονική αυτοπαραγωγή.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς και να δρομολογήσει τις απαραίτητες τροπολογίες που θα επιτρέψουν σύντομα το άνοιγμα της εικονικής αυτοπαραγωγής για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

«Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος εικονικής αυτοπαραγωγής στο 18ο Λύκειο έγινε στην ώρα της. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει μαζί με την Greenpeace, η οποία δώρισε το σύστημα αυτό στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Όμως, περιμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που είναι και το τελευταίο βήμα για τη λειτουργία του συστήματος, ώστε να μην χάσουμε τη θερινή περίοδο. Το σημαντικό με την εικονική αυτοπαραγωγή είναι ότι μπορούμε τα χρήματα που εξοικονομούμε από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο να τα διαθέτουμε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, μελλοντικά και άλλων κοινωνικών δομών, αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, επισημαίνει ότι «το όραμά μας είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων πόλεων στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράγει πόρους που θα κατευθύνονται σε νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και θα δίνει ανάσα στα ταμεία των δήμων».

«Το όραμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέχρι να προκαλέσουμε ένα κύμα επενδύσεων σε έργα που κάνουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών καλύτερη και τον πλανήτη ασφαλέστερο από τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών», σημείωσε.