Skip to main content

Ρίο 2016: Νίκη με ανατροπή για την εθνική ομάδα πόλο

Λίγο έλειψε να... αυτοκτονήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα - Η εθνική είχε 3/8 με παίκτη παραπάνω, δύο γκολ από θέση φουνταριστού

«Φλέρταρε» με το... χαρακίρι η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, στην πρεμιέρα της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά τελικά το γλίτωσε. Με σερί 4-0 στην τελευταία περίοδο και γκολ του Μυλωνάκη 38΄΄ πριν τη λήξη, η ελληνική ομάδα νίκησε πολύ δύσκολα την Ιαπωνία με 8-7, στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου, και έκανε το πρωτο βήμα για πρόκριση στα προημιτελικά.

Εξυπακούεται ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν κρατάει τίποτα από το σημερινό παιχνίδι, εκτός ίσως από την αντίδραση στο τέλος, και οφείλει να δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο στους επόμενους αγώνες του, αρχής γενομένης από τη μάχη με την πανίσχυρη Σερβία, τη Δευτέρα στις 15:00.

Η ελληνική ομάδα εγκλωβίστηκε στο... περίεργο παιχνίδι των αντιπάλων της, που κολυμπούν πολύ και πιέζουν δαιμονισμένα, αλλά αρχικά βρήκε λύσεις έστω και με κάπως «ανορθόδοξους» τρόπους, με τον Χρήστο Αφρουδάκη να σκοράρει ως... φουνταριστός και τον Βλαχόπουλο (που έπαιξε με μπανταρισμένο τον τραυματισμένο αγκώνα του) να πετυχαίνει γκολ σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

Αμυντικά η εθνική δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μάλιστα ο Φλέγκας απέκρουσε πέναλτι του Τακέι, κι έτσι το πρώτο οκτάλεπτο ολοκληρώθηκε με 2-0 υπέρ της «γαλανόλευκης».

Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι Ιάπωνες κατάφεραν να βγάλουν δύο κόντρες με τον Τακέι και να ισοφαρίσουν (ενδιάμεσα η εθνική έχασε με τον Γούνα επίθεση χωρίς τερματοφύλακα, αφού είχε αποβληθεί ο Ταναμούρα!), ενώ με γκολ του Αράι στον παραπάνω οι Ασιάτες πήραν προβάδισμα με 3-2.

Ο Άγγελος Βλαχόπουλος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με δύο προσωπικά γκολ ξαναέδωσε προβάδισμα στην εθνική (4-3 στο ημίχρονο), όμως οι Ιάπωνες είχαν πια πιστέψει ότι μπορούν να «χτυπήσουν» το παιχνίδι. Αντίθετα οι Έλληνες διεθνείς αγχώθηκαν και εκνευρίστηκαν, έχασαν ακόμη και κοντινά σουτ και το τρίτο οκτάλεπτο εξελίχθηκε σε «βατερλό», καθώς η Ιαπωνία με σερί 4-0 προηγήθηκε 7-4 και φάνηκε να πλησιάζει σε μία τεράστια έκπληξη.

Προ του φάσματος μίας αναπάντεχης ήττας, η εθνική «γύρισε διακόπτη», έπαιξε ορθολογικά και δικαιώθηκε, βοηθούσης και της κούρασης ων Ιαπώνων. Οι φουνταριστοί μπήκαν στα 2μ. και κέρδισαν αποβολές και η ελληνική ομάδα, με 3/4 στον παραπάνω στην τελευταία περίοδο, ισοφάρισε 7-7 με τον Κολόμβο, 1΄20΄΄ πριν τη λήξη.

Στη συνέχεια ο Βλαχόπουλος έκλεψε τη μπάλα και άνοιξε τον αιφνιδιασμό, τον οποίο τελείωσε ιδανικά ο Μανώλης Μυλωνάκης, «γράφοντας» στα 38΄΄ το τελικό 8-7. Το... έμφραγμα αποφεύχθηκε και η εθνική μπορεί να διδαχθεί από το σημερινό ματς και να αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο στη συνέχεια του Ολυμπιακού τουρνουά. Τουλάχιστον δεν θα αντιμετωπίσει ξανά τόσο ανορθόδοξη ομάδα όσο η Ιαπωνία...

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Αφρουδάκης (φουνταριστός), 2-0 Βλαχόπουλος (κόντρα), 2-1 Τακέι (κόντρα), 2-2 Τακέι (κόντρα), 2-3 Αράι (π.π.), 3-3 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 4-3 Βλαχόπουλος (φουνταριστός), 4-4 Οκάουα (περιφέρεια), 4-5 Γιασούντα (περιφέρεια), 4-6 Αράι (πέναλτι), 4-7 Οκάουα (π.π.), 5-7 Φουντούλης (π.π.), 6-7 Ποντικέας (π.π.), 7-7 Κολόμβος (π.π.), 8-7 Μυλωνάκης (κόντρα).

Τα οκτάλεπτα: 2-0, 2-3, 0-4, 4-0

Η εθνική είχε 3/8 με παίκτη παραπάνω, δύο γκολ από θέση φουνταριστού, δύο στην κόντρα και ένα από την περιφέρεια. Η Ιαπωνία είχε 2/7 με παίκτη παραπάνω, 1/2 πέναλτι, δύο γκολ από την περιφέρεια και δύο στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ιίντα, 1΄41΄΄πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, και ο Οκάουα, 2΄57΄΄πριν τη λήξη του ματς. Ο Ποντικέας αποβλήθηκε με αντικατάσταση για διαμαρτυρία, 4΄19΄΄πριν τη λήξη του αγώνα.

Διαιτητές: Ναούμοφ (Ρωσία), Ιβανόφσκι (Μαυροβούνιο)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Θόδωρος Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης 1, Δερβίσης, Γεννηδουνιάς, Φουντούλης 1, Ποντικέας 1, Αφρουδάκης 1, Δελακάς, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γούνας, Βλαχόπουλος 3, Γαλανόπουλος (Δερβίσης και Γαλανόπουλος δεν αγωνίστηκαν καθόλου).

ΙΑΠΩΝΙΑ (Γιότζι Ομότο): Ταναμούρα, Αντάτσι, Αράι 2, Σίγκα, Γιανάσε, Ιίντα, Σιμίζου, Καντόνο, Τακέι 2, Γιασούντα 1, Οκάουα 2, Χαζούι, Φουκουσίμα.