Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
x

RIZΕS ΕΛΛΗΝΙΚΑ DELICATESSEN: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΙΣ… ΡΙΖΕΣ

Με την εταιρεία τους ο Μανόλης Βασιλειάδης και η Ζωή Ναλμπάντη επιχειρούν την επιστροφή στις ρίζες της ελληνικής γης και της ελληνικής κουζίνας.

 Δημιούργησαν τις rizεs, θέλοντας να πετύχουν την επιστροφή στις ρίζες, όχι μόνο τις δικές τους, αλλά και αυτές της ελληνικής γης, του αγροτικού πλούτου της χώρας μας, μα πάνω από όλα τις ρίζες της ελληνικής κουζίνας, που βρίσκεται στην «καρδιά» της μεσογειακής διατροφής. Με αυτή τη φιλοσοφία, δύο νέοι άνθρωποι, ο Μανόλης Βασιλειάδης και η σύζυγός του Ζωή Ναλμπάντη, δημιούργησαν το 2012 στον Κρόκο Κοζάνης την rizεs ελληνικά delicatessen, μια οικοτεχνία ελληνικών delicatessen προϊόντων, ένα σύγχρονο εργαστήριο, όπου εμπνέονται και μαγειρεύουν με ενθουσιασμό 100% φυσικά προϊόντα, αξιοποιώντας παραδοσιακές συνταγές, με γνώμονα τις αρχές της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Ζωή Ναλμπάντη - Μανόλης Βασιλειάδης

 


Με 22 κωδικούς, εκ των οποίων οι έξι είναι παραδοσιακές συνταγές με πιπεριά Φλωρίνης (αλείμματα, πατέ και σάλτσες), οι επτά αλείμματα βιολογικών φρούτων και οι εννέα συμβατικών, η rizεs ελληνικά delicatessen έχει παρουσία στην Κύπρο, τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, με τις εξαγωγές της, που αφορούν κυρίως το κομμάτι των φρούτων, να αποτελούν το 80% του τζίρου της. Παράλληλα, στην εσωτερική αγορά έχει πετύχει σημαντική κάλυψη κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε μεγάλα νησιά. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν στην προϊοντική της γκάμα νέοι κωδικοί αλειμμάτων από φρούτα, ενώ διερευνώνται ήδη κι άλλες ξένες αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ινδία.


«Η φιλοσοφία μας είναι να προσαρμόζουμε τις παραδοσιακές συνταγές στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, αξιοποιώντας όμως πάντα τις παραδοσιακές, πρώτες ύλες. Σε αυτό το πλαίσιο η μεσογειακή διατροφή, πυλώνας της οποίας είναι η ελληνική κουζίνα, είναι η πηγή έμπνευσής μας» λέει στη Voria ο Μανόλης Βασιλειάδης, εξηγώντας πως για τη rizεs ελληνικά delicatessen παραδοσιακό προϊόν είναι αυτό που γίνεται με σεβασμό στην παραδοσιακή συνταγή ή είναι εμπνευσμένο από αυτή με μια πιο προσωπική ή σύγχρονη προσέγγιση, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, αλλά χειροποίητα, με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και κυρίως χωρίς τη χρήση τεχνητών πρόσθετων και συντηρητικών. «Αυτό για εμάς είναι ο ορισμός του ελληνικού delicatessen. Κι έτσι λοιπόν θέλουμε να συστηθούμε ως μια οικοτεχνία ελληνικών delicatessen προϊόντων» σημειώνει.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης

Ο Μανόλης Βασιλειάδης ήταν προ της οικονομικής κρίσης διευθυντής υποκαταστήματος εταιρείας εκθεσιακών κατασκευών της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν ως εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εργασιακές αλλαγές που έφεραν τα νέα οικονομικά δεδομένα έκαναν το ζευγάρι να αποφασίσει στα τέλη του 2010 ένα τολμηρό βήμα, την επιστροφή στην Κοζάνη, τόπο καταγωγής του Μανόλη, αλλά και ένα ακόμα τολμηρότερο, τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Από την αρχή ο Μανόλης και η Ζωή ήξεραν ότι ήθελαν να φτιάξουν μια εταιρεία delicatessen τροφίμων και ξεκίνησαν με την πιπεριά Φλωρίνης, χαρακτηριστικό αγροτικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας που γνώριζαν καλά, περνώντας στη συνέχεια και στην αξιοποίηση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής σε φρούτα. Δημιούργησαν μάλιστα ένα δίκτυο συνεργατών-προμηθευτών από τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι, πέραν του κριτηρίου της ποιότητας των πρώτων υλών, επιλέγονται από το ζευγάρι και με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον.

«Οι rizεs είναι το γέννημα μιας μεγάλης αγάπης. Αυτής για τα νόστιμα ελληνικά προϊόντα διατροφής φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες» εξηγούν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ