Skip to main content

Μειωμένη η παραγωγή ρυζιού στη Χαλάστρα - Άνοιγμα στη Μέση Ανατολή

Η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 27 λεπτά, ενισχυμένη από τα 22-23 λεπτά του 2017 - Παγωμένη παραμένει ακόμη η ζήτηση στην Τουρκία

Με μειωμένη παραγωγή και αυξημένες τιμές ξεκινάει φέτος η διάθεση του ρυζιού, την ώρα που οι ορυζοπαραγωγοί ετοιμάζουν οργανωμένο «άνοιγμα» σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α' Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, φέτος μειώθηκαν τόσο τα καλλιεργήσιμα στρέμματα – από περίπου 300.000 σε 270.000 – όσο και η απόδοση ανά στρέμμα που ήταν χαμηλότερη κατά 100-150 κιλά φέτος, στα 800-850 κιλά/στρέμμα. Έτσι, η συνολική εγχώρια παραγωγή ανέρχεται φέτος σε περίπου 230.000-240.000 τόνους, έναντι περίπου 260.000 τόνων, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών.

Η αρχική τιμή είναι υψηλότερη από πέρσι, στα 27 λεπτά, έναντι 22-23 λεπτών το 2017, ωστόσο, μέχρι στιγμής παρατηρείται πρόβλημα με την αγορά της Τουρκίας, η οποία απορροφά περίπου το 70-80% των ελληνικών εξαγωγών ρυζιού. «Η ζήτηση στην Τουρκία είναι ακόμη παγωμένη, καθώς φαίνεται πως τηρείται μία στάση αναμονής για την αναπροσαρμογή των δασμών από τον Ερντογάν και την εξομάλυνση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Ελπίζουμε από τις αρχές του έτους να ξεκινήσουν οι παραγγελίες», τόνισε ο κ. Κουϊμτζής.

Εκτός από την Τουρκία, που αποτελεί τον κορυφαίο πελάτη του ελληνικού ρυζιού, ειδικά της ποικιλίας japonica, οι Έλληνες ορυζοπαραγωγοί εξάγουν ακόμη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Μάλιστα, ο πρώτος στόχος που έχουν θέσει για τις επόμενες χρονιές είναι η δυναμική είσοδος σε χώρες της Μέσης Ανατολής (κυρίως Ιορδανία και Λίβανο) αλλά και ειδικότερα στην αραβική χερσόνησο, με κορυφαία αγορά-στόχο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συνεταιρισμοί θα αξιοποιήσουν κοινοτικά κεφάλαια του προγράμματος προώθησης αγροτικών προϊόντων και θα επιχειρήσουν να «ανοίξουν» τις πόρτες των παραπάνω αγορών ξεκινώντας από τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις το 2019.

Σημειώνεται πως στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 85% του ρυζιού στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης (με περίπου 200.000 στρέμματα), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή ρυζιού στο νομό Σερρών, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα.