Skip to main content

Οι Αλβανοί εργάτες λένε αντίο στον μακεδονικό κάμπο για τα ψηλότερα μεροκάματα στην Ιταλία

Σχέδιο προσέλκυσης εργατών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο ή... την Ουκρανία επεξεργάζονται ροδακινοπαραγωγοί στην Ημαθία.

Μαντήλι φαίνεται ότι κουνάνε οι περίφημοι μετακλητοί εργάτες γης από την Αλβανία που τα προηγούμρνα χρόνια, τέτοια εποχή, συνέρρεαν σε Ημαθία και Πέλλα για τη συγκομιδή ροδάκινων, κερασιών και άλλων φρούτων.

Τα υψηλότερα μεροκάματα, σχεδόν διπλάσια, που προσφέρουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία για την εκεί συγκομιδή, ισχυρό δέλεαρ για τους εργάτες γης από την Αλβανία οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δύσκολα στραφούν ξανά στην ελληνική αγορά για εργασία αυτήν την περίοδο.

Ο λόγος όπως λέει στην Voria.gr o πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ήταν η πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε άρδην τα δεδομένα των εργατών γης.

«Οι χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και πιο βόρεια η Γερμανία  βασίζονταν για τη συγκομιδή τους σε εργάτες γης από τις αφρικανικές χώρες. Η πανδημία ωστόσο άλλαξε τα δεδομένα και οι συγκεκριμένοι εργάτες λόγω μέτρων δεν μπορούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου οι χώρες αυτές στράφηκαν στην Αλβανία και τα διπλάσια μεροκάματα ήταν αυτά που προσέλκυσαν τους εργάτες αυτούς στις δυτικές χώρες», εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.

Οι λύσεις που εξετάζονται τόσο από τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που έχουν ανάγκες 3.500 εργατών γης, όσο και από τους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας που θέλουν τους τριπλάσιους, είναι σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ, Γιαννακάκη εξετάζεται το ενδεχόμενο να έρθουν εργάτες γης από Πακιστάν και Μπαγκλαντές που απασχολούνται κυρίως στη νότια Ελλάδα στη συγκομιδή φράουλας, ενώ αξιόπιστη λύση θεωρούνται και οι Αιγύπτιοι.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στον κλάδο των εργατών γης, εξετάζεται και η λύση των Ουκρανών, που έχουν έρθει στη χώρα μας λόγω του πολέμου.

«Αρκετοί Ουκρανοί είναι εξοικειωμένοι με τη συγκομιδή φρούτων από τα δέντρα. Πολλοί εξ αυτών έχουν εργαστεί ως μετακλητοί εργάτες στα μήλα στην Πολωνά και έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Ίσως αποδειχθούν μια καλή λύση», λέει ο κ. Γιαννακάκης.

Ψάχνουν εργάτες και οι Δανοί

Την ώρα που οι Έλληνες εργάτες γης είναι ένα είδος που έχει... εξαφανιστεί, η Δανία δείχνει να αναζητά εργατικά χέρια και στη χώρα μας μέσω χορηγούμενων διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Σκανδιναβοί αναζητούν εργατικά χέρια αποκλειστικά από χώρες της ΕΕ όπως προβλέπει η νομοθεσία της χώρας και η αγορά της ΝΑ Ευρώπης (Έλληνες, Ρουμάνοι, Βούλγαροι) θεωρείται καλή λύση.

Οι Δανοί δίνουν περίπου έξι ευρώ για κάθε τελάρο φράουλας ή αρακά, ενώ άλλες αγροτικές εργασίες πληρώνονται με κάτι παραπάνω από 16 ευρώ την ώρα.

Η διαμονή των εργατών γίνεται σε τροχόσπιτα, αρκετά σύγχρονα, την οποία ωστόσο πληρώνουν οι ίδιοι οι εργάτες με 11 ευρώ την ημέρα.